Antena 3 CNN Actualitate Alexandra a fost ignorată șapte ore la spital, timp în care nu a primit niciun tratament | Raportul DSP a fost făcut public

Alexandra a fost ignorată șapte ore la spital, timp în care nu a primit niciun tratament | Raportul DSP a fost făcut public

Alexandra, tânăra de 25 de ani care a murit, vineri dimineață, în Maternitatea din Botoșani, a stat vreme de șapte ore fără ca nimeni să îi acorde vreo îngrijire medicală.

de Laura Dinu    |    22 Aug 2023   •   16:40

Potrivit unui raport preliminar întocmit de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Botoșani, Alexandra Ivanov a fost internată la ora 23:30 cu "sângerare pe căi genitale externe, dureri hipogastrice şi lombare".  

Diagnosticul stabilit la internare a fost de "sarcină oprită în evoluție, metroragie minoră, observație anemie secundară", se arată în raportul citat de Agerpres.  

”De la ora 00:45, când i s-a administrat ser fiziologic și un medicament, până la 07:35, nu a mai fost efectuată nicio manevră de îngrijire", arată sursa citată.  

"În intervalul orar 23:30 – 00:45, pacientei i s-au efectuat investigații clinice şi paraclinice şi i s-a administrat tratament simptomatic. La ora 00:53, analizele de laborator au fost finalizate, aflându-se la dispoziția medicului de gardă. În intervalul orar 00:45 – 07:35, nu au fost consemnate în foaie investigații, intervenții terapeutice şi manevre de îngrijire. La ora 07:35, s-a consemnat agravarea bruscă a stării generale şi pacienta a fost transferată la ATI, unde i s-au efectuat manevre de resuscitare timp de 40 de minute fără succes, la 8:20 declarându-se decesul", se precizează în raportul făcut public de DSP. 

Citește și: "Au lăsat-o să moară în chinuri". Altar cu flori și lumânări în fața spitalului din Botoșani în care Alexandra, tânăra mămică în vârstă de 25, a murit din cauza nepăsării medicilor

Totodată, inspectorii DSP au constatat că "la data controlului, unitatea sanitară nu a pus la dispoziția inspectorilor sanitari procedura/protocolul privind gestionarea unor astfel de cazuri". 

De la unitatea sanitară au mai fost solicitate documente suplimentare, precum note de relație a întregului personal, procedurile şi protocoalele terapeutice, rezultatul analizei necroptice şi alte documente necesare finalizării acțiunii de inspecție. 

Nereguli găsite de ministerul Sănătății la spitalul din Botoșani unde a murit Alexandra. Tânăra gravidă nu a fost operată la timp, deși i-a implorat pe medici

"Ca urmare a verificărilor efectuate au fost identificate mai multe nereguli în activitatea desfășurată de către personalul din cadrul unității spitalicești, aflat în serviciu la data evenimentului.", transmite Ministerul Sănătății.

Printre acestea se numără faptul că pacienta a fost ignorată aproape șapte ore pe patul de spital, au fost solicitate analize pe numele unui medic care era acasă, iar rezultatele la analize au fost ignorate la luarea unei decizii medicale. Acestea sunt doar câteva dintre concluziile specialiștilor care au făcut o primă analiză a actelor medicale.

Citește și: Mesaje revoltătoare: Gravida de 25 de ani s-a rugat până în ultimul moment de medicii din Botoşani să o salveze | "Nu mai rezist de durere! Vă rog din suflet"

Unul dintre cele mai grave aspecte raportate către Ministerul Sănătății este faptul că de la ora 00:45, când s-a administrat ser fiziologic și un medicament, până la 07:35, când tânăra a intrat în șoc, nu a mai fost efectuată nicio manevră de îngrijire.

În planul de îngrijiri se consemnează măsurarea funcțiilor vitale. Cu toate acestea, valorile înregistrate nu sunt notate nicăieri în foaie, cu excepția tensiunii și pulsului înregistrate la internare. Practic, după internarea de la ora 23:30, tinerei nu i-ar mai fi fost măsurate funcțiile vitale.

O altă anomalie descoperită de inspectori a fost faptul că s-au solicitat analize de laborator, sub numele unui medic care la momentul respectiv nu era în spital.

În nota de relație a medicului de gardă care a consultat și decis internare scrie că nu s-a impus evacuarea sarcinii în timpul nopții, deoarece sângerarea genitală externă a fost foarte redusă, colul uterin fiind închis. Cu toate acestea, tinerei i-au fost prelevate analize, iar medicul a ignorat rezultatul lor, care a venit după decizia de a interna fata și a o lăsa în secție.

Mai mult, la nivelul spitalului nu s-a identificat un protocol sau o procedură medicală pentru gestionarea cazurilor de sarcină oprită în evoluție. Cu alte cuvinte, medicii de la Maternitate nu au stabilite proceduri clare legate de cazul în care a ajuns Alexandra.

 

×
Subiecte în articol: Alexandra Ivanov
Parteneri
AI-ul a început să mintă, să trădeze și își schimbă comportamentul în timpul testelor
x close