Antena 3 CNN Actualitate Amenzi de până la 8.000 de lei pentru românii care nu respectă legea! Poliția Română: ”Vă expuneți unor consecințe legale directe!”

Amenzi de până la 8.000 de lei pentru românii care nu respectă legea! Poliția Română: ”Vă expuneți unor consecințe legale directe!”

Amenzi usturătoare pentru românii care se joacă cu legea. Sumele ajung până la 8.000 de lei în unele cazuri.

Amenzi de până la 8.000 de lei pentru românii care nu respectă legea! Poliția Română: ”Vă expuneți unor consecințe legale directe!”
Sursa foto: Hepta
de Laura Dinu    |    26 Sep 2023   •   09:25

Poliția Română trage un semnal de alarmă cu privire la numărul mare de apeluri abuzive la numărul de urgență 112 și le reamintește tuturor celor care ar astfel de gânduri că amenzile sunt uriașe. 

”În perioada 19 iunie – 31 august 2023, Poliția Română, prin Institutul de Cercetare și Prevenire a Criminalității și structurile teritoriale de analiză și prevenire a criminalității, a derulat, la nivel național, campania de conștientizare în rândul beneficiarilor minori și adulți cu privire la consecințele actelor de alertare abuzivă a autorităților, intitulată : „Apelul fals la 112 pune vieți în pericol! Sună responsabil!” 

Reamintim că este foarte important să înțelegeți rolul și funcțiile numărului unic de urgență 112. Cunoașterea clară a modului în care funcționează acest serviciu este esențială, pentru a evita apelurile abuzive și pentru a nu pune în pericol viețile altor persoane. 

Folosiți numărul de urgență doar în cazuri reale de urgență, cum ar fi accidente grave, incendii, infracțiuni sau situații medicale critice! 

”Nu folosiți niciodată numărul 112 pentru glume sau jocuri!”

Educați copiii despre importanța utilizării corecte a numărului de urgență și despre consecințele apelurilor abuzive. Monitorizați utilizarea telefoanelor de către copii! 

Purtați discuții alături de copii despre importanța numărului unic de urgență 112, astfel încât să cunoască și să conștientizeze când este necesar să efectueze un apel la numărul de urgență și când nu este potrivit. Încurajați o comunicare deschisă și responsabilă în acest sens. 

Celor mici le spunem cel mai important lucru pe care trebuie să-l știe despre numărul unic de urgență 112: așa cum spune numele, acesta este destinat situațiilor reale de urgență, atunci când aveți nevoie de ajutor imediat! 

O urgență este o situație gravă sau periculoasă, pentru dumneavoastră sau pentru alte persoane, care necesită intervenție promptă. Incendii, accidente grave, infracțiuni sau situații medicale critice sunt câteva exemple. 

Nu folosiți niciodată numărul 112 pentru glume sau jocuri! Apelurile abuzive pot împiedica oamenii care au nevoie de ajutor să primească asistența necesară. Mai mult, vă expuneți unor consecințe legale directe, precum sancțiuni contravenționale ori chiar cercetare penală. 

Dacă nu sunteți siguri cu privire la urgența unei situații, întrebați un adult de încredere. Ei vă pot ajuta să decideți când este momentul să sunați la 112 și să înțelegeți mai bine cum să folosiți acest număr în mod responsabil.  

În primele 6 luni ale anului 2023, Poliția Română a gestionat 811.719 apeluri 112. Dintre acestea, 21.168 au fost apeluri false sau abuzive. În urma celor constatate, polițiștii au aplicat 20.494 de sancțiuni contravenționale, anunță Poliția Română

Amenzi usturătoare pentru cei care se joacă cu legea

Alertarea falsă a autorităților se pedepsește de legislația în vigoare prin aplicarea de amenzi cuprinse între 2.000 și 4.000 de lei sau prin prestarea de la 200 la 400 de ore de muncă în folosul comunității. 

Mai mult, cei care săvârșesc din nou contravenția, în interval de un an de la aplicarea primei sancțiuni, pot primi amenzi cuprinse între 4.000 și 8.000 de lei, precum și până la 800 de ore în folosul comunității.

Totodată, pe lângă apelarea falsă, fără a exista în fapt o urgență reală, și apelarea abuzivă poate atrage cu sine o amendă cuprinsă între 1.000 și 2.000 de lei sau până la 200 de ore de muncă în folosul comunității, scrie avocanet.ro.
 

×
Subiecte în articol: apel 112
Parteneri
Zeci de tornade impresionante au lovit centrul Statelor Unite
x close