Antena 3 CNN Actualitate AREI: "Clădirile construite ilegal ar trebui demolate pe banii constructorilor"

AREI: "Clădirile construite ilegal ar trebui demolate pe banii constructorilor"

Clăridile construite ilegal ar trebui demolate, chiar pe banii constructorului, susţin reprezentanţii Asociaţiei Investitorilor de Real Estate din România. Aceştia atrag, însă, atenţia că ar trebui delimitate de imobilele ridicate cu toate avizele, dar care sunt afectate de schimbările legislative. Practic, cer ca imobilele să respecte legislația în vigoare de la momentul obţinerii autorizaţiei.

de Redacția Antena 3 CNN    |    16 Dec 2023   •   17:15

Reprezentanţii Asociaţiei Investitorilor de Real Estate din România spun că sunt cazuri în care dezvoltatorii imobiliari ridică în mod legal imobile, iar, din cauza schimbărilor legislative, construcțiile sunt declarate ilegale.

Experții susțin că soluția este ca prevederile aplicabile pentru orice proiect să fie cele de la momentul înregistrării cererii pentru certificatul de urbanism. Aşa s-ar aplica principiul universal al neretroactivității.

Citește și: Reglementări-cheie în noul Cod al Urbanismului și Construcțiilor | Dezvoltatorii imobiliari, parteneri ai autorităţilor locale

"Acele clădiri care au obținut o autorizație legală, la momentul respectiv, exista o legislație de urbanism și a respectat-o, ea a respectat-o, toate avizele, tot, dar a venit instanta ulterior și s-au anulat toate avizele, aici noi nu suntem de acord, pana la urmă la momentul respectiv totul a fost legal", a declarat Antoanela Comșa, membru în consiliul director AREI

"Nu putem sa punem pe același palier niște oameni care au construit ilegal și abuziv și ale căror edificii trebuie dărâmate, cu un om care a respectat întocmai legea, se confrunta cu o situație în care i se cere sa își dărâme clădirea, deși el a respectat legea, din vina unui funcționar, gândiți-va la toate procesele care ar apărea, banii primăriei, în fond banii noștri", a precizat Bogdan Jelea, jurnalist analist.

Şi persoanele fizice pot fi afectate de modificările legislative apărute pe parcurs

"Există situația autorizațiilor de construire valabile, emise în baza unor puzuri, care sunt anulate ulterior. Deci se emite autorizația de construire. Dezvoltatorul și inclusiv persoanele private, un cetățean care vrea să își construiască o casa va obține autorizație de construire, acea autorizație este emisă in baza unui puz. Se va apucat sau nu de construire și va afla după un an doi sau după ce a finalizat construcția ca s-a anulat puzul, și care este efectul, anularea propriei autorizații", a declarat Robert Ioniță, membru fondator AREI.

AutorităţieAutoritățile ar trebui să oprească din timp construcțiile aflate în proces de ridicare ilegală. Dacă, totuși, se ajunge la construirea unei clădiri fără autorizație de construire sau cu nerespectarea autorizației de construire, investitorul trebuie să suporte toate sancțiunile legale ulterioară, transmit membrii AREI.

"Nu suntem de acord ca acele clădiri care nu respecta documentația și legislația urbanistica și regulamentul zonei să intre in legalitate. Nu am vrea să intre in legalitate o clădire care a fost autorizata sa aibă 4 etaje sau 6 etaje, sau sa aibă parcare la subsol și are apartamente nu suntem de acord", a precizat  Antoanela Comșa, membru în consiliul director AREI. 

Vezi și: Construcțiile din București, blocate de schimbările legislative făcute de la o zi la alta. Contribuția la PIB a Capitalei a scăzut cu 7%

"O clădire care a fost ridicată ilegal trebuie demolată. De asta am ajuns in punctul ăsta în București, pentru ca pseudo-investitori care au făcut blocuri între case au făcut-o fără nicio autorizație sau au încălcat-o, ori ceea ce spun oamenii care au ceva in cap, daca te prinde ca ai ridicat construcția fără niciun act trebuie sa o dărâmi și pe banii tai", a precizat a precizat Bogdan Jelea, jurnalist analist.

Reluarea procesului de obținere a autorizației, în conformitate cu noua legislație, înseamnă blocarea investiției, dar şi timp, şi bani pierduţi.

×
Parteneri
Au fost finalizate operațiunile de umplere de pe strada surpată din Slănic
x close