Antena 3 CNN Actualitate Reglementări-cheie în noul Cod al Urbanismului și Construcțiilor | Dezvoltatorii imobiliari, parteneri ai autorităţilor locale

Reglementări-cheie în noul Cod al Urbanismului și Construcțiilor | Dezvoltatorii imobiliari, parteneri ai autorităţilor locale

Andreea Ştefan
1 minut de citit Publicat la 15:05 09 Dec 2023 Modificat la 15:05 09 Dec 2023

Reprezentanții Asociației Investitorilor de Real Estate din România cer însă să fie setate limite şi să fie clar definite drepturile, dar şi obligațiile părţilor.

Prevederile noului Cod sunt cruciale, pe fondul prăbușirii încasărilor la buget și al blocajului din sectorul imobiliar.

Această industrie are printre cele mai mari contribuţii la economia ţării.

Noul Cod al Amenajării Teritoriului, Urbanismului și Construcțiilor, aflat în dezbatere parlamentară, are, printre altele, rolul de a reglementa la nivel instituțional negocierile dintre investitor și autoritățile publice, cel puțin în ceea ce privește proiectele complexe.

Asociația Investitorilor de Real Estate din România transmite că autoritățile le-au cerut propuneri pe care le-au și luat în considerare.

”Cooperarea dintre autorități și investitori este critică, nu doar pentru investitori, cât și pentru autorități și am să încerc să ilustrez ce înseamnă, printr-un exemplu concret, o colaborare de succes între o autoritate publică locală și un investitor.

Ultimul nostru proiect în România, deschis la începutul lunii octombrie, Promenada Craiova, o investiție de 135 de milioane de euro, din care 10 milioane de euro au fost investite în construirea unui drum, unei șosele care a conectat două cartiere importante din Craiova”, a declarat Robert Ioniță, membru fondator AREI.

Acesta este un exemplu de colaborare exemplară dintre mediul privat și stat, susțin reprezentanții AREI. Proiectul a generat peste 1000 de locuri de muncă, iar constructorul a realizat chiar și un parc fotovoltaic. Investiția a rotunjit considerabil bugetul local.

Reprezentanții AREI cer însă ca noua lege să le stabilească drepturile clar și să le fie respectate propunerile.

Codul Amenajării Teritoriului, Urbanismului și Construcțiilor a fost adoptat de Senat în luna iunie a acestui an și se află în prezent în dezbatere la Camera Deputaților, care este for decizional. Noua lege ar trebui să clarifice maniera în care se va putea construi pe teritoriul României.

×
x close