Antena 3 CNN Actualitate Arhiepiscopia Tomisului, clarificări pe tema vaccinării: "ÎPS Teodosie nu este antivaccinist, dar este contra obligării sau constrângerii prin frică la vaccinare"

Arhiepiscopia Tomisului, clarificări pe tema vaccinării: "ÎPS Teodosie nu este antivaccinist, dar este contra obligării sau constrângerii prin frică la vaccinare"

Arhiepiscopia Tomisului a clarificat vineri seara răspunsul lui ÎPS Teodosie la anumite întrebări adresate de credincioși, în cadrul unei emisiuni realizate la Radio Dobrogea, răspuns ce a lăsat impresia că ierarhul tomitan s-ar opune vaccinării.

Arhiepiscopia Tomisului, clarificări pe tema vaccinării: "ÎPS Teodosie nu este antivaccinist, dar este contra obligării sau constrângerii prin frică la vaccinare"
de Claudia Popovici    |    15 Oct 2021   •   23:01

Întrebat de realizatorul emisiunii "Dialog duhovnicesc", preotul Eugen Tănăsescu, de la postul de radio al Arhiepiscopiei Tomisului, cum să reacţioneze credincioşii dacă va fi obligatoriu Certificatul verde, ierarhul  tomitan a transmis credincioşilor să se adreseze în masă Justiţiei.

„Este o frământare foarte intensă a oamenilor care nu acceptă vaccinul, mai ales că nu-i asumat de nimeni şi are urmări negative. Nu vă speriaţi. Sunt foarte mulţi avocaţi care vor să vă apere. Aveţi tot dreptul de a alege“, a spus ÎPS Teodosie.

Arhiepiscopul Tomisului, care a spus de multe ori că nu se vaccinează din motive medicale, a transmis oamenilor: „Nu acceptaţi să vă vaccinaţi. Sunteţi apăraţi de Constituţia ţării şi de legile europene“, el auzind că în Uniunea Europeană „vaccinul va înceta“. 

Referitor la aceste declarații, Arhiepiscopia Tomisului și ÎPS Teodosie, personal, subliniază că  „ÎPS Teodosie nu este antivaccinist, dar este contra obligării sau constrângerii prin frică la vaccinare" şi face următoarele precizări.


"1. Răspunsul IPS Teodosie se referea la presupusele restricții pe care autoritățile le-au anunțat, fie în România, fie în alte state, și care au îngrijorat pe unii ascultători. Afirmațiile Arhiepiscopului Tomisului nu trebuie scoase din context, ci înțelese în sensul în care ierarhul s-a pronunțat împotriva obligativității vaccinării sau constrângerii spre vaccinare a cetățenilor, prin diverse măsuri restrictive. Este un subiect care frământă societatea la nivel global, inclusiv pe credincioșii noștri, iar noi nu putem să ignorăm această dezbatere democratică și firească, despre drepturi și libertăți, în condițiile în care chiar autoritățile au o poziție oscilantă și contradictorie (odată spun că nu va fi obligatoriu, apoi spun că devine pe alocuri obligatoriu, sau că nevaccinații au drepturi restricționate).


2. IPS Teodosie nu este un antivaccinist. Declarațiile anterioare o demonstrează. Ierarhul a afirmat deseori că el însuși s-a vaccinat cu diverse tipuri de vaccin, iar despre vaccinarea anti-COVID nici nu îndeamnă la vaccinare, nici nu poate opri pe cineva să se vaccineze, aceasta fiind o chestiune de specialitate medicală, asupra căreia Biserica nu are competența de a se pronunța. Îndemnul din emisiune de a nu se vaccina este exprimat în sensul de a nu se vaccina nimeni de frică (a și spus-o ierarhul), pentru că frica, teama, amenințarea cu iminența infectării, din păcate, au ajuns să facă parte din politicile de comunicare publică, generatoare de psihoze și isterii de masă. Trunchierea unui mesaj afectează înțelegerea lui deplină.


3. Arhiepiscopul Tomisului nu este în contradicție cu Patriarhia Română. Recentul mesaj al PF Părinte Patriarh Daniel, în care îndeamnă stăruitor pe toți credincioșii şi pe toţi clericii să sporească rugăciunea pentru sănătate, să respecte măsurile de protecție recomandate de autoritățile medicale şi să asculte îndemnurile medicilor ce lucrează pentru alinarea suferinţei bolnavilor, este un mesaj cu care rezonează și IPS Teodosie și toată Arhiepiscopia Tomisului. Singura observație suplimentară și realistă pe care IPS Teodosie a făcut-o, în trecut și în emisiunea respectivă, a fost că, alături de autorități, nici lumea medicală nu are un mesaj unitar, unii medici fiind pro, alți contra vaccinării. 


4. Referitor la efectele negative ale vaccinării, afirmațiile IPS Teodosie s-au bazat atât pe informațiile apărute prin presă (reacții adverse și chiar decese, în urma vaccinării), cât și pe prospectele vaccinurilor, în care sunt prezentate unele date incomplete ale studiilor, efectele adverse precum și recomandările și interdicțiile de administrare a vaccinului. 

În concluzie, Arhiepiscopia Tomisului afirmă, ca și producătorii vaccinurilor, că este alegerea și responsabilitatea fiecăruia să decidă, în acord cu medicii din jur, dacă se vaccinează sau nu. 
În același timp, nu trebuie ca, pe fondul nelămuririlor și polemicilor din spațiul public, dar și al situației de criză din sistemul medical, să ne lăsăm antrenați în tentative de dezinformare și tensionare suplimentară și inutilă a spațiului public. 


Libertatea de exprimare, inclusiv cea din presă, trebuie să se mențină la nivelul argumentelor logice și raționale, într-o comuniune frățească, un dialog civilizat și un efort comun de întrajutorare, spre găsirea soluțiilor de tratament și prevenție necesare depășirii crizei pandemice actuale.
Uneori și în Evanghelie se pot găsi lucruri aparent contradictorii, dar, care văzute în context mai larg, sunt în armonie", se mai arată în comunicatul transmis de Arhiepiscopia Tomisului.

Reacția BOR la declarațiile lui ÎPS Teodosie: "Îndemnul unui cleric împotriva vaccinării este total dezavuat de Biserică"

Biserica Ortodoxă Română reacționează vehement după îndemnul la nevaccinare al Arhiepiscopului Tomisului, ÎPS Teodosie. "Îndemnul unui cleric împotriva vaccinării este total dezavuat de Biserică", spune purtătorul de cuvânt al BOR.

"Trebuie distins in mod clar între problema certificatului verde, care e nuanțată, si îndemnul unui cleric împotriva vaccinarii. Ultimul e total dezavuat de Biserica", a transmis Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al BOR, în exclusivitate pentru Antena 3.

Bănescu atreage atenția totodată la martirii cu cauze false care pot apărea în rândul credincioșilor creștini ortodocși.

"Iraționalul antivaccinism justificat religios rămâne o mare și riscantă neînțelegere care îi poate transforma pe unii, nu puțini, în martirii unei cauze false. Biserica și cultele religioase nu pot emite opinii în legătură cu o problemă strict medicală cum este vaccinarea. Ele nu pot formula un discurs teologic nici pro, nici anti-vaccinare", avertizează Bănescu.

 

×
Subiecte în articol: ÎPS Teodosie Arhiepiscopul Tomisului
Parteneri
Victor Piţurcă rupe tăcerea în scandalul momentului | VIDEO
x close