Antena 3 Actualitate Arhiepiscopul Tomisului rămâne în libertate. Cererea DNA de arest la domiciliu, respinsă definitiv

Arhiepiscopul Tomisului rămâne în libertate. Cererea DNA de arest la domiciliu, respinsă definitiv

29 Mai 2017   •   17:07
Arhiepiscopul Tomisului rămâne în libertate. Cererea DNA de arest la domiciliu, respinsă definitiv
Sursa foto: foto: Intact Images

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins definitiv, luni, cererea DNA de înlocuire a controlului judiciar cu măsura arestului la domiciliu pentru arhiepiscopul Tomisului, Teodosie Petrescu, scrie Agerpres.

Curtea de Apel Constanţa a respins pe 22 mai cererea DNA, decizie contestată de procurori. 

Prezent la sediul ÎCCJ, Teodosie Petrescu a refuzat să răspundă întrebărilor puse de jurnalişti, spunând doar că: "Nu s-a încălcat nimic". 

Arhiepiscopul Teodosie Petrescu a fost trimis în judecată de DNA, sub control judiciar, în februarie, fiind acuzat de săvârşirea infracţiunii de folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată. 

Procurorii susţin că, în perioada 2010 - 2016, Teodosie Petrescu şi ceilalţi inculpaţi din dosar au folosit şi prezentat declaraţii false în relaţia cu APIA, pentru a primi fonduri europene. În documentele prezentate la APIA, inculpaţii au declarat, în mod nereal, că folosesc anumite suprafeţe agricole (peste 300 ha), situate în zona denumită 'Ferma 3' - Nazarcea (localitatea Lumina, jud. Constanţa), având categoriile de folosinţă 'vii pe rod cu struguri pentru vin'/'vii pe rod cu struguri nobili pentru vin', în condiţiile în care, începând cu anul 2010, pe respectivele suprafeţe agricole nu mai existau astfel de culturi. 

Dosarul se judecă la Curtea de Apel Constanţa, instanţă care a stabilit, în cadrul măsurii de control judiciar, că Teodosie Petrescu nu are voie să desfăşoare nicio activitate cu caracter decizional în legătură cu accesarea de fonduri europene în cadrul Bisericii Ortodoxe Române/Patriarhiei Române/ Arhiepiscopiei Tomisului, nici direct, nici prin interpuşi. 

În timpul procesului, DNA a cerut înlocuirea controlului judiciar cu arestul la domiciliu, deoarece arhiepiscopul ar fi iniţiat activităţi de accesare a fondurilor europene, deşi acest lucru i-a fost interzis prin obligaţiile stabilite în cadrul controlului judiciar. 

"În concret, la data de 12 mai, Petrescu Teodosie, reprezentant legal al Arhiepiscopiei Tomisului, a emis un act prin care l-a împuternicit pe Ştefan Aurelian, persoană având calitate de inculpat în acelaşi dosar, să reprezinte Arhiepiscopia Tomisului şi pe numitul Petrescu Teodosie, precum şi să semneze şi să depună documentaţia pentru obţinerea adeverinţei de suprafaţă de la Primăria Ovidiu, cu suprafaţa de 342,52 ha teren, din care 188,75 ha vie. Adeverinţa era necesară a fi folosită în relaţia cu APIA (Agenţia pentru Plăţi şi Intervenţie în Agricultură), din care să reiasă că figurează cu 342,52 ha teren total, din care vie 188,75 ha, Cooperativa Agricolă Constanţa Tomis", susţinea DNA. 

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close