Antena 3 CNN Actualitate Armata SUA: Iran mai are maximum trei ani până la arma nucleară

Armata SUA: Iran mai are maximum trei ani până la arma nucleară

Armata SUA: Iran mai are maximum trei ani până la arma nucleară
Sursa foto: iran nuclear
25 Mai 2009   •   03:55

Iran se află la unul-trei ani de producerea armei nucleare, iar timpul nu este de partea democraţiei în amorsarea problemei, crede armata americană. Declaraţia amiralului Mike Mullen, şeful statelor majore reunite, se suprapune cu cea a unor analişti independenţi, dar merge chiar mai departe decât recentele poziţii oficiale ale guvernului SUA.
?Cei mai mulţi dintre noi cred că aceasta se află la unul- trei ani, în funcţie locul unde se presupune că au ajuns acum. Dar se apropie în mod evident şi continuă să facă acest lucru?, declara acesta
De la venirea la putere, în luna ianuarie, preşedintele american Barack Obama a lansat unele mesaje de deschidere către Iran, care până acum au fost respinse. Săptămâna trecută declara că nu va urma această politică la nesfârşit şi că i-ar plăcea să vadă unele progrese în chestiunea nucleară până la finele anului.
În acelaşi timp, Iranul a testat săptămâna trecută o rachetă ce ar putea lovi Israelul şi bazele americane din Golf.

Mullen aprecia că o lovitură militară contra unităţilor nucleare iraniene ar putea avea consecinţe grave, precum s-ar întâmpla şi în cazul unui Iran nuclear.
?Consecinţele neintenţionate ale unui atac contra Iranului ar fi incredibil de serioase?, avertiza acesta, în vreme ce la audierile din Congres de săptămâna trecută se referea la acelaşi scenariu ca la o calamitate.

Israel, pe de altă parte, declarase că nu va accepta un Iran înarmat nuclear, în vreme ce şi SUA a refuzat să excludă acţiunile militare contra Iranului.

?De aceea angajamentul acesta în dialog este atât de important. Cred că ar trebui să facem aceasta cu toate opţiunile pe masă?, crede Mullen .
?Aşa că aceasta lasă un spaţiu destul de îngust în care să ajungem la un dialog de succes şi un final de succes, care în opinia mea înseamnă ca ei să nu finalizeze arma nucleară".
Recent, secreteraul american al Apărării, Robert Gates, declara că Iranul nu ar fi aproape de realizarea armei nucleare.
Antena3.ro

×
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu: Eu dorm liniştit că am ajutat pacienţii
x close