Antena 3 CNN Actualitate Augustin Jianu, aviz favorabil pentru funcţia de ministru al Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale

Augustin Jianu, aviz favorabil pentru funcţia de ministru al Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale

Augustin Jianu, aviz favorabil pentru funcţia de ministru al Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale
04 Ian 2017   •   11:47

Augustin Jianu, ministrul propus al Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, a primit miercuri aviz favorabil din partea Comisiei pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor din Camera Deputaţilor, şi, respectiv, Comisiei economice pentru industrii şi servicii din Senat, cu 16 voturi pentru şi 4 împotrivă, potrivit Agerpres.

"Priorităţile mele pentru acest mandat se referă la cadrul naţional de interoperabilitate. 1 decembrie 2018 este un termen ambiţios pentru a avea toate taxele şi orice plată pe care o face un operator economic să se poată face online, orice formular pe care trebuie să îl depună un operator economic trebuie să se poată depune online şi toate sistemele informatice ale instituţiilor publice să fie interoperabile în aşa fel încât cetăţenii să nu mai trebuiască să vină cu documente sau informaţii, să alerge de la o instituţie la alta. Acestea să se poată obţine automat prin sisteme informatice de către instituţiile publice", a spus Jianu, în timpul audierii.

Potrivit acestuia, programul de guvernare şi toate celelalte priorităţi se încadrează în obiectivele naţionale privind Agenda digitală.

"Cu siguranţă nu putem avea această piaţă unică digitală fără ca cetăţenii consumatori ai acestor servicii, fără ca ei să aibă încredere în serviciile digitale oferite. De aceea vom avea o atenţie şi asupra componentei de securitate cibernetică şi, bineînţeles, asupra infrastructurii, pentru că este evident necesară dezvoltarea accesului la servicii de Internet în zonele albe încă rămase în România", a mai arătat ministrul propus al Comunicaţiilor.

Augustin Jianu s-a născut la 23 mai 1986. A absolvit Liceul de Informatică "Ştefan Odobleja" din Craiova (2005), Facultatea de Automatică şi Calculatoare a Universităţii "Politehnica" din Bucureşti (2011) obţinând licenţa de inginer în automatică şi informatică aplicată, potrivit site-ului www.cert.ro

Deţine: Certificare "Bazele Java Limbaj de programare", obţinută la Academia CISCO a Universităţii Politehnica Bucureşti (2007), Certificare în managementul proiectelor, obţinută la Institutul pentru Dezvoltarea Resurselor Umane, sucursala Bucureşti (2012), Certificare CompTIA Security+, obţinută la Computing Technology Industry Association (CompTIA - 2015).

În ceea ce priveşte experienţa profesională, a fost: manager proiect la SC Medic Line SRL (apr. 2006-mai 2007), dezvoltator software bancar la SC Mysis International Financial Systems SRL (mai-septembrie 2008), dezvoltator software la Universitatea "Politehnică" din Bucureşti (noiembrie 2008-aprilie 2011), consultant la SC Innovacion Y Desarrollo Local SL Madrid, sucursala Bucureşti (octombrie- noiembrie 2012), preşedinte al Asociaţiei de Tineret pentru Dezvoltare Socială şi Ecologie (2009- 2015).

A fost consilier al ministrului pentru Societatea Informaţională (august 2012-mai 2014).

Din mai 2014, este director general al Centrului Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică - CERT-RO, instituţie publică, cu personalitate juridică, înfiinţată prin Hotărâre de Guvern în 2011, ca structură independentă de expertiză şi cercetare-dezvoltare în domeniul protecţiei infrastructurilor cibernetice, în coordonarea Ministerului pentru Societatea Informaţională.

×
Subiecte în articol: audieri ministri
Parteneri
România, sub asaltul valului de praf saharian
x close