Antena 3 CNN Actualitate Tolo.ro: Autoritățile, experimente pe copiii instituționalizați. Acuzații grave la adresa medicului care le-a dat medicația

Tolo.ro: Autoritățile, experimente pe copiii instituționalizați. Acuzații grave la adresa medicului care le-a dat medicația

Tolo.ro: Autoritățile, experimente pe copiii instituționalizați. Acuzații grave la adresa medicului care le-a dat medicația
23 Iun 2016   •   08:39

După ce Cătălin Tolontan și Gazeta Sporturilor au publicat o anchetă despre ororile de la Casa de copii Dacia, din județul Brașov, unde 12 copii din 28 primesc un tratament psihiatric, astăzi aflăm că acolo avea loc un experiment.

Acolo a fost scena unui experiment. Și nu e afirmația noastră, ci a unuia dintre șefii caelor de copii din Brașov, de la Tărlungeni. El a spus că atunci când i s-au luat copiii i-a spus că vor face un experiment. S-a considerat că e bine să fie grupați acolo mai mulți copii care au nevoi speciale. 12 din 28 sunt cu nevoi speciale, deși Dacia nu e o casă pentru copii cu nevoi speciale. Asta împotriva recomandărilor celor care i-au primit, adică ale celor de la Dacia”, a spus Cătălin Tolontan, într-o intervenție telefonică la Antena 3.

Cătălin Tolontan a arătat că adevăratul motiv pentru care s-a recurs la această măsură a fost acela că le-au acordat ”o medicație agresivă mult prea puternică pentru realitatea stărilor lor de sănătate”, ei fiind numiți copii normali inclusiv de psihiatrul care le dă medicamentele.

„Dacă cineva s-a jucat cu destinul acestor copii, să plătească!”, spune Elena Tudor, directorul general al Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDCA).

30% dintre copiii plasați la stat primesc medicație psihiatrică

România are 19.333 de copii instituționalizați. Dintre ei, 5.485 sunt sub tratament cu pastile psihiatrice. De cele mai multe ori e vorba de narcoleptice, care ”îi liniștesc pe copii”.

Diagnostic de ADHD la doi ani

Tolontan prezintă în articolul postat pe tolo.ro cazul unor copii de la centrul Dacia din Brașov, unde deși este o casă pentru copii fără nevoi speciale, 12 copii din 28 primesc medicație psihiatrică.

Printre ei figurează și un copil diagnosticat cu ADHD la doi ani. „E o imposibilitate medicală să stabilești un astfel de diagnostic la doi ani”, spune un psihiatru.

Director Dacia: „Ni s-a spus că trebuie să ia aceste medicamente!”

Unii dintre copii au fost aduși aici fără să știe. ”Li s-a spus că vin în vacanță”, povestește chiar directorul de la Dacia, Ioan Polexa.

”Copiii au venit cu medicamente şi cu schemele de medicaţie. Ni s-a spus că trebuie să ia aceste medicamente. Dar procedura nu s-a respectat. Au sosit fără dosarele sociale! Nu ştiam istoricul lor, ce probleme au, dosarele medicale şi sociale au ajuns mult mai târziu, prin aprilie-mai, anul acesta”, a declarat directorul centrului Dacia.

 

×
Subiecte în articol: gazeta sporturilor
Parteneri
Coldea, prima reacție după ce a fost pus sub control judiciar
x close