Antena 3 CNN Actualitate Avantaje și dezavantaje pentru cumpărarea unei case, în loc de chirie

Avantaje și dezavantaje pentru cumpărarea unei case, în loc de chirie

Preţul chiriilor a crescut ingrijorator în ultimele trei luni, cu 14 la suta, iar acest procent se va dubla în scurt timp, spun analiştii. Chiria într-un apartament din Capitală a ajuns să coste cât două rate bancare la un credit Prima Casă.

Avantaje și dezavantaje pentru cumpărarea unei case, în loc de chirie
Sursa foto: Pixabay
de Redacția Antena 3 CNN    |    01 Feb 2022   •   15:30

Preţul chiriilor din Capitală a început să crească în trimestrul trei al anului 2021, după mai bine de un an şi jumătate de scădere constantă, cauzată de pandemia de coronavirus. Chiriile pentru apartamentele de două camere sunt mai mari cu 14% în T3 2021, faţă de T2, iar cele pentru trei camere, cu 8%.

În 2022, specialiștii estimează că acest segment va recupera pierderile din pandemie. Prețurile chiriilor vor crește cu 12-15%. sunt însă în continuare sub nivelul de dinainte de pandemie. În luna octombrie a anului trecut , proprietarii și-au mai redus din pretenții, prețul mediu de închiriere din piață fiind de aproximativ 200 de euro pe lună pentru o garsoniera, 250 de euro pe lună pentru un apartament cu doua camere și 250-300 de euro pe lună pentru un apartament cu trei camere.

În ceea ce privește volumul brut al cererii existente pe acest segment de piață, Bucureștiul ocupă, în mod firesc, prima poziție în clasament, la o distanță considerabilă față de celelalte mari orașe, aici fiind înregistrați 51.300 de potențiali chiriași în T3 2021. Următoarele locuri în top sunt ocupate de Cluj-Napoca, cu 13.000 de vizitatori interesați de proprietăți de închiriat, apoi de Timișoara , Constanța , Iași și, respectiv, Brașov.

Cu aşa chirii, rămâne alternativa cumpărării unei locuinţe. Guvernul tocmai a alocat alte două miliarde de lei pentru garanţiile pentru programul Noua Casă. Este unul dintre cele mai mari bugete de până acum. Paşii rămân aceiaşi: cumpărătorii care vor să apeleze la acest program şi îşi aleg o locuinţă de până la 70 de mii de euro trebuie să achite un avans de cel puţin 5 la sută. Plafoanele la avans cresc odată cu preţul casei.

Dacă imobilul pe care vrei să-l achiziționezi costă până în 70.000 de euro, trebuie să achitați un avans de minimum 5% din valoarea locuinței.

În cazul în care prețul depășește 70.000 de euro, atunci și avansul minim crește până la 15%.

Noua Casă 2022 prevede ca locuințele cuprinse între 90.000 și 140.000 de euro să poată fi cumpărate cu TVA de 5%.

În 2021 nivelul de garantare a fost de 1,5 miliarde de lei și au fost 12.000 de beneficiari ai programului. Fondurile s-au epuizat în patru luni.

„Dobânzile sunt mai reduse, fapt pentru care aceste credite sunt mai atractive, ținând cont că atunci când ești tânăr veniturile sunt mai mici. Toate aceste creșteri de cheltuieli se vor reflecta în continuare în prețul crescut al imobiliarelor. Tendința va fi în continuare de creștere. Foarte mulți bani nebancabili intră în zona de imobiliare. Oamenii își dau seama că există o inflație și atunci se duc în zona de imobiliare ca să-și protejeze investițiile se duc în zona de imobiliare. (...)

Sunt anumite decizi pe care le iei o singură dată în viață și nu te mai uiți la dobândă. Dacă chiar îți trebuie o casă, atunci îți asumi niște cheltuieli mai mari.”, a comentat consultantul financiar Adrian Bența la Antena 3.

 

×
Subiecte în articol: chirie casa noua casa
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close