Antena 3 CNN Actualitate Băsescu: Decizia ICCJ trebuie respectată, deci se suspendă recalcularea pensiilor militare

Băsescu: Decizia ICCJ trebuie respectată, deci se suspendă recalcularea pensiilor militare

Băsescu: Decizia ICCJ trebuie respectată, deci se suspendă recalcularea pensiilor militare
23 Ian 2011   •   21:01

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, duminică seară, că decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie referitoare la recalcularea pensiilor militarilor trebuie respectată, astfel încât acest proces, care s-a făcut în baza HG 735, se supendă. Şeful statului a făcut această afirmaţie în timpul unei declaraţii susţinute la Palatul Cotroceni după o întâlnire de lucru cu premierul şi cu mai mulţi miniştri.

"Prima concluzie a discuţiilor de azi (n.r. duminică) este că decizia ÎCCJ trebuie respectată, deci se suspendă procesul de recalculare a pensiilor", a anunţat Traian Băsescu.

Băsescu: Decizia ICCJ trebuie respectată


Şeful statului s-a întâlnit duminică la Cotroceni cu miniştrii Apărării, Finanţelor, Internelor şi Justiţiei pentru a discuta despre pensiile militarilor. La discuţii au mai luat parte un secretar de stat din Ministerul Muncii şi şefii SRI şi SIE. În declaraţia susţinută la finalul întâlnirii, preşedintele a precizat că Guvernul urmează să pună în aplicare o serie de măsuri luate împreună cu participanţii la acele discuţii.

Prima măsură se referă la prelungirea termenului de recalculare a pensiilor militare.

"Guvernul va emite o Ordonanţă de Urgenţă de prelungire a termenului de recalculare a pensiilor militare până la la 31.12.2011, deci până la finalul acestui an", a anunţat preşedintele.

"O altă măsură stabiltă este aceea că pensiile recalculate pe Legea 119 şi comunicate pensionarilor militari prin decizii rămân valabile. Atât cele care au crescut, cât şi cele care au scăzut, pentru că sunt decizii în aplicarea Legii 119", a continuat şeful statului.

A treia măsura convenită la întâlnirea de lucru de la Cotroceni se referă la pensiile care nu au fost încă recalculate.

"Pensionarii militari cărora nu li s-au recalculat pensiile, începând din luna februarie vor primi pensia din decembrie 2010 şi diferenţa corespunzătoare sumei primite în luna ianuarie", a mai anunţat Băsescu, adăugând că "Guvernul va emite în cel mai scurt timp o nouă hotărâre de aplicare a Legii 119, care să ţină cont de elementele invalidate de instanţe judecătoreşti în hotărârea 735".

"Va trebui creat un alt mecanism de strângere a datelor de recalculare a pensiilor, probabil unul în care instituţiile să-şi asume cea mai mare parte a responsabilităţii adunării informaţiilor cu privire la salariu şi contribuţii, precum şi la vechime, făcând din beneficiarul de pensii doar un partener cu o responsabilitate mult mai mică", a mai spus preşedintele.

Băsescu: Guvernul va aplica o serie de măsuri


Preşedintele Traian Băsescu a ţinut să mai precizeze că această lege se referă la viitorul armatei şi că în democraţie trebuie luate măsuri în avantajul majorităţii.

"Nu putem renunţa la această lege, pentru că ea prefigurează şi viitorul celor aflaţi în armată, oferă posibilitatea ca ofiţerii tineri să intre în sistemul de pensii privat, nu numai de sistemul de stat, aşa cum beneficiază toţi salariaţii civili", a spus preşedintele.

"Dacă vor avea câte o uşoară scădere de pensie, asta-i viaţa. În democraţie, cel mai important este să iei o măsură în avantajul majorităţii. În momentul de faţă, prin recalcularea pensiilor, majoritatea militarilor în rezervă câştigă", a mai spus şeful statului.

Situaţia pensiilor recalculate

În declaraţia susţinută duminică seară, Traian Băsescu a ţinut, totodată, să demonteze "minciunile promovate de trusturile de presă ale lui Vântu şi Voiculescu şi de militarii care au dat cinstea pe ruşine". În acest sens, preşedintele a dat o serie de exemple de pensii recalculate.

Potrivit şefului statului, din 363 de pensii de generali recalculate, la 176 s-au înregistrat creşteri şi la 187 scăderi. Din pensiile recalculate ale coloneilor, 2.563 au crescut şi 2.820 au scăzut. Din pensiile recalculate ale locotenent-coloneilor, 2.980 au crescut şi 2.377 au scăzut.  Din pensiile recalculate ale maiştrilor militari (3.950), au crescut 3859 şi au scăzut 89. Din 7.805 pensii recalculate ale subofiţerilor, 7.586 au crescut şi 216 au scăzut.

"Este evident că noua lege pune în valoare generalii şi ofiţerii superiori cu carieră completă în armată şi care nu au primit 16 sau 32 de salarii ca să iasă la pensie" la aproape 40 de ani, a mai spus preşedintele, susţinând că la această categorie s-a înregistrat cea mai spectaculoasă şi corectă creştere.

Traian Băsescu a făcut referire şi la "acel sindicat al rezerviştilor, care a dezinformat, a manipulat, pentru că nu aveau interes să fie recalculate pensiile lor".

Din cele 29.181 pensii recalculate până în prezent şi care au intrat în plată şi vor fi plătite în continuare, 20.740 au crescut şi 8.421 au scăzut, 16 menţinându-se, a conchis preşedintele.

La finalul declaraţiei, Băsescu le-a urat tuturor o zi a Unirii cât mai plăcută.

Băsescu: Noua lege pune în valoare generalii şi ofiţerii cu carieră completă

 
Instanţa supremă a decis definitiv, în 7 ianuarie, suspendarea aplicării HG 735/2010 privind recalcularea pensiilor stabilite potrivit legislaţiei privind pensiile militare de stat, ale poliţiştilor şi ale funcţionarilor din penitenciare, confirmând astfel o sentinţă a Curţii de Apel Cluj din septembrie 2010.

Guvernul a considerat însă că instituţiile din sistemul naţional de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională pot continua recalcularea pensiilor, bazându-se pe o serie de interpretări ale deciziei Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie pe această temă.



×
Parteneri
Șeful Serviciului Secret din România, întâlnire de taină la Damasc
x close