Antena 3 CNN Actualitate Băsescu l-a decorat cu Ordinul Virtutea Militară pe fostul demnitar comunist George Homoştean

Băsescu l-a decorat cu Ordinul Virtutea Militară pe fostul demnitar comunist George Homoştean

Băsescu l-a decorat cu Ordinul Virtutea Militară pe fostul demnitar comunist George Homoştean
Sursa foto: basescu
21 Mai 2010   •   09:04

Traian Băsescu este preşedintele care a condamnat oficial comunismul. Dar tot Traian Băsescu l-a decorat cu cea mai mare distincţie militară pe fostul demnitar comunist George Homoştean, fost ministru de interne în guvernele Verdeţ şi Dăscălescu şi şef direct al Securităţii, informează Cotidianul.ro.

În perioada comunistă, George Homoştean a coordonat activitatea ministerului de Interne - implicit şi a Securităţii - timp de 9 ani, ca ministru în cabinetele conduse de Ilie Verdeţ şi de Constantin Dăscălescu între anii 1978 - 1987. CV-ul de nomenclaturist nu a fost suficient să-l împiedice pe preşedintele Traian Băsescu să-i confere Ordinul Virtutea Militară, cea mai înaltă decoraţie militară pe care o poate conferi statul român pe timp de pace. Decretul, prin care au fost decoraţi şi alţi foşti militari, a fost semnat pe 26 aprilie, cu ocazia Zilei Veteranilor de Război.

La doar o lună după, legea lustraţiei primea girul Camerei Deputaţilor. Preşedintele Traian Băsescu nu a ţinut cont nici de sentinţa definitivă şi irevocabilă dată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care l-a găsit vinovat pe George Homoştean de coordonarea asasinării a trei persoane în aşa numitul dosar Autobuzul. Potrivit ziare.ro, numele demnitarului comunist se regăseşte şi în raportul Tismăneanu, care susţine că fostul ministru de interne, decorat acum de Traian Băsescu, a fost implicat şi în uciderea în bătaie a unui disident anticomunist.

Preşedintele Traian Băsescu este cunoscut pentru largheţea de care dă dovadă atunci cînd vine vorba de acordat distincţii. Pe 14 decembrie, la o săptămînă după alegerile prezidenţiale, Traian Băsescu semna un decret prin care erau decorate nu mai puţin de 174 de persoane - consilieri, directori şi funcţionari din cadrul Administraţiei Prezidenţiale. Decorarea în serie a fost motivată prin loialitatea şi profesionalismul de care au dat dovadă oamenii preşedintelui.

Antena 3

×
Subiecte în articol: Traian Băsescu decorat
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close