Antena 3 CNN Actualitate Bazac: România nu ar trebui să accepte vaccinul AH1N1 pentru copii

Bazac: România nu ar trebui să accepte vaccinul AH1N1 pentru copii

Bazac: România nu ar trebui să accepte vaccinul AH1N1 pentru copii
Sursa foto: ion bazac
10 Noi 2009   •   09:03

Fostul ministru al Sănătăţii Ion Bazac (PSD) spune că România nu ar trebui să accepte vaccinul AH1N1 pentru copii, care a fost refuzat de Polonia, apreciind că Guvernul ar trebui să facă publice condiţiile solicitate de către producător şi să ia în calcul reanalizarea sursei de achiziţie.
"Autorităţile din România ar trebuie să manifeste o precauţie ridicată în ceea ce priveşte achiziţia tipului de vaccin pandemic destinat vaccinării copiilor, după ce Polonia a refuzat vaccinul unui anumit producător, acelaşi cu cel ofertat României. Ministrul Sănătăţii şi Guvernul ar trebui să reanalizeze achiziţia vaccinului, în condiţiile în care premierul polonez a refuzat ca Guvernul să îşi asume prin contract, la cererea producătorului, responsabilitatea pentru efectele adverse ale vaccinului", se arată într-un comunicat de luni al fostului ministru, transmis de PSD.

În opinia lui Bazac, este "inacceptabil" ca răspunderea pentru eventualele neajunsuri sau efecte adverse ale vaccinului să fie asumate politic, de guverne, şi nu de către producător.

"Vaccinul este un produs medical şi producătorul trebuie să şi-l asume. Este de aşteptat ca aceleaşi condiţii să fie impuse de către producător şi ţării noastre - Guvernul României să îşi asume responsabilitatea pentru efectele negative", continuă Bazac, apreciind că, în contextul acestor condiţii contractuale de achiziţie cerute guvernelor, "se nasc suspiciuni cu privire la testarea adecvată a vaccinului în cauză".

Ion Bazac solicită Ministerului Sănătăţii şi Guvernului să facă publice condiţiile solicitate de către producător şi să ia în calcul reanalizarea sursei de achiziţie a vaccinului pentru copii.

"Decizia de a cumpăra 500.000 de doze pentru copii rămâne justificată şi lăudabilă doar dacă vaccinul de import va fi disponibil mai repede decât cel produs de către Institutul Cantacuzino", mai spune Bazac.

Fostul ministru social-democrat susţine totodată că prezenţa premierului Emil Boc la Comitetul de Gripă de la Ministerul Sănătăţii nu a adus mai multă coordonare în eforturile de limitare a îmbolnăvirilor cu AH1N1.

Ministerul Sănătăţii şi Guvernul au semnat un memorandum pentru achiziţionarea de la firma Glaxo Smith Kline a 500.000 de doze de vaccin pandemic pentru copii cu vârste între şase luni şi şase ani, a anunţat, vineri, secretarul de stat Adrian Streinu-Cercel.
Antena3.ro

×
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close