Antena 3 CNN Actualitate Bilanţul gripei noi în România a ajuns la 24 de îmbolnăviri şi 4 decese

Bilanţul gripei noi în România a ajuns la 24 de îmbolnăviri şi 4 decese

Bilanţul gripei noi în România a ajuns la 24 de îmbolnăviri şi 4 decese
Sursa foto: Foto: Intact Images
27 Ian 2011   •   09:21

Douăzeci şi patru de români s-au îmbolnăvit de gripă nouă de la începutul acestui an, iar numărul deceselor a ajuns la patru. Cel mai recent caz este cel al unui băieţel din Satu Mare în vârstă de un an şi două luni. Şi la Constanţa au fost confirmate miercuri două noi cazuri.

Cele mai multe cazuri de infectare cu virusul gripei noi s-au înregistrat până acum în judeţele Iaşi şi Bistriţa-Năsăud. Au mai fost diagnosticate câte două cazuri în şapte judeţe din ţară, printre care Bihor, Călăraşi şi Cluj. În total, patru persoane şi-au pierdut viaţa, pe fondul complicaţiilor apărute din cauza infectării cu A/H1N1.

Prima victimă a gripei, în acest an, a fost un profesor de arhitectură. El a murit la spitalul din Iaşi, din cauza complicaţiilor apărute în urma contractării virusului gripei noi. Arhitectul a fost internat în spital la începutul lunii ianuarie, în stare gravă, după ce se întorsese din Egipt.

Următoarele două decese provocate de A/H1N1 au apărut într-un interval de numai 12 ore. Primul caz, respectiv o femeie de 23 de ani însărcinată în 28 de săptămâni, a fost descoperit la Ploieşti. Tânăra a fost internată la secţia de ginecologie a spitalului din Ploieşti, apoi Institutul Cantacuzino a confirmat prezenta virusului A/H1N1. Medicii au decis că e mai bine, pentru sănătatea femeii, să întrerupă sarcina, însă aceasta nu a supravieţuit operaţiei.

Câteva ore mai târziu, o altă femeie, de 29 de ani, de data aceasta din Iaşi, a murit, diagnosticată cu acelaşi virus.

Cel mai recent deces pus pe seama gripei noi s-a înregistrat în Satu-Mare. Un băieţel de un an şi două luni, care iniţial a fost diagnosticat cu peritonită, s-a stins într-un spital din Cluj.

Bulgaria, în alertă

Dacă la noi, numărul îmbolnăvirilor cu A/H1N1 este destul de mic, deocamdată, vecinii noştri bulgari sunt în alertă maximă din cauza gripei. În regiunile afectatate, aproximativ 7% din oameni sunt bolnavi, aşa că autorităţile au închis sute de şcoli.

Ministerul bulgar al Sanătăţii a declarat pandemie de gripă în 12 regiuni ale ţării. Cele mai mari oraşe din ţara vecină sunt afectate, inclusiv capitala Sofia, dar şi oraşele de la graniţa cu România: Varna şi Plevna.

Miercuri, s-a înregistrat şi primul deces din acest an în Bulgaria. Este vorba despre un bărbat de 62 de ani din sudul ţării, care a murit în spital. 

Anual, aproximativ cinci milioane de oameni se îmbolnăvesc de gripă în toată lumea, iar în jur de 500.000 de cazuri sunt mortale.



×
Subiecte în articol: gripa noua România bilant decese Bulgaria
Parteneri
Elena Mateescu a anunțat zonele în care revin ninsorile
x close