Antena 3 CNN Actualitate Cardul de Sănătate, obligatoriu de la 1 februarie. Reprezentanţii pacienţilor din România: Procesul este unul de durată

Cardul de Sănătate, obligatoriu de la 1 februarie. Reprezentanţii pacienţilor din România: Procesul este unul de durată

Cardul de Sănătate, obligatoriu de la 1 februarie. Reprezentanţii pacienţilor din România: Procesul este unul de durată
Sursa foto: Foto: Agerpres
02 Ian 2015   •   16:26

Cardul de Sănătate va fi obligatoriu de la 1 februarie conform unui proiect de hotărâre de Guvern. Mulţi pacienţi care au primit cardurile de sănătate însă nu ştiu ce trebuie să facă cu acestea, spune preşedintele Asociaţiei naţionale pentru protecţia pacienţilor, care avertizează totodată că procesul de implementare a noului sistem va fi unul de durată.

Toţi pacientii care au primit cardul trebuie să se prezinte cu el la medic pentru ca acesta să fie inscripţionat cu datele personale. Reprezentanţii asociaţiei pacienţilor spun ca procesul este unul de durată.

"Nu se va rezolva poate nici în 2015 în totalitate, nu se vor activa toate cardurile. E un proces de lungă durată tocmai pentru a nu perturba celelalte activităţi ale medicilor de familie. Nu trebuie să ne grăbim cu introducerea acestui sistem, încălcând alte drepturi ale pacientului", a spus Vasile Barbu, într-o intervenţie telefonică a Antena 3. 

Pana acum aproape 13 milioane de carduri au ajuns la asiguraţi şi peste 120.000 au fost activate.

Conform prevederilor,  asiguratul va suporta costurile fabricării şi distribuirii cardului dacă acesta îi este furat sau pierdut, ori dacă pacientul îşi modifică datele de identificare.

Eliberarea unui nou card va dura 30 de zile, timp în care asiguratul va putea beneficia de serviciile medicale în baza unei adeverinţe.

×
Subiecte în articol: medici de familie
Parteneri
Negocieri intense pentru evitarea grevei generale a poștașilor
x close