Antena 3 CNN Actualitate De ce a murit de fapt Rebeca, fetița de doar cinci ani, despre care se credea ca suferea de boala Wilson

De ce a murit de fapt Rebeca, fetița de doar cinci ani, despre care se credea ca suferea de boala Wilson

Rebeca, fetița de doar 5 ani despre care s-a crezut inițial că suferea de hepatita ”misterioasă”, a murit. Medicii au crezut că micuța suferea de boala Wilson, o afecțiune genetică extrem de rară. După nenumărate teste și analize, aceștia au ajuns la concluzia că principala cauză a insuficienței hepatice a copilei a fost faptul că avea un ficat cirotic.

De ce a murit de fapt Rebeca, fetița de doar cinci ani, despre care se credea ca suferea de boala Wilson
Sursa foto: pixabay.com
de Laura Dinu    |    19 Mai 2022   •   10:26

Medicul chirurg care a condus echipa ce a realizat transplantul a declarat că, în cadrul celei de-a doua intervenții chirurgicale, necesare în urma unei insuficiențe multiorgan, s-a constatat că nu exista niciun proces de cicatrizare în cazul copilei. Medicii au constatat că suturile copilei erau desfăcute.  

Mai mult decât atât, doctorii au subliniat că analizele copilei nu au arătat prezența vreunui virus hepatic, iar cauza insuficienței hepatice nu a fost ”misterioasă”, ci fetița avea ficatul cirotic.  

„Astăzi, din păcate, suntem la un sfârşit de drum care nu s-a concretizat cum am fi dorit cu toţii, adică salvarea unei vieţi. (...) E un moment trist, pe care nu ni l-am fi dorit aşa”, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, medicul Anca Colita de la Institutul Fundeni.  

”Avea multiple probleme neurologice, hematologice, denutrită”

Profesorul Vladislav Braşoveanu, care a condus echipa care a realizat transplantul hepatic, a declarat că fetiţa avea insuficienţă hepatică acută la sosirea la spital, necesitând transplant de urgenţă, pe 30 aprilie. 

„Iniţial, după ce a fost transferată de la Grigore Alexandrescu, indicaţia de insuficienţă hepatică acută, pusă de medicii ATI de la spitalul Grigore Alexandrescu, a fost confirmată de doamna profesor Tomescu şi s-a efectuat în urgenţă un transplant hepatic. În acele ore am încercat să investigăm mama, dar fiind suspiciunea de boală Wilson – deci pacienta venind de la Grigore Alexandrescu cu suspiciunea de boală Wilson – aveam ceva rezerve faţă de investigarea mamei. Din fericire a apărut un donator cadaveric tânăr, de 17 ani, şi am decis să folosim lobul stâng al acelui ficat. (...) Vreau să precizez că această fetiţă, principala cauză pentru care a avut indicaţie de transplant – insuficienţa hepatică acută, dar ea avea multiple probleme neurologice, hematologice, denutrită – vă daţi seama, acel copil la cinci ani avea 15 kilograme”, a declarat profesorul Braşoveanu.  

Prima intervenția s-a realizat ”în condiții foarte bune”

Totodată, doctorul a subliniat că fetița avea nevoie de aproximativ 150-200 de grame de ficat, iar medicii au avut la dispoziţie un fragment  300 de grame de ficat „de calitate foarte bună”. Așadar, intervenția privind transplantul a decurs ”în condiții bune”, însă problemele au apărut pe secția de ”Terapie intensivă”.  

Acolo a existat și un moment în care fetița a fost detubată, în care a putut vorbi cu părinții ei. Din păcate, la 10 zile de la intervenție, medicii au fost nevoiți să o intubeze din nou. Ulterior, copila a avut nevoie de o nouă intervenție chirurgicală.  

„Surpriza mare a fost că la această reintervenţie am constatat că suturile pe care le-am făcut la nivelul intestinului subţire, suturile pe care le-am făcut la nivelul ficatului erau, practic, desfăcute, dezunite, ceea ce înseamnă că această fetiţă avea un proces de cicatrizare practic absent, din multiple cauze. Practic a fost pentru noi o surpriză pentru că, de fiecare dată am fost întrebat care este evoluţia unui copil după transplant. Evoluţia este bună, pentru că copiii se recuperează foarte repede. Ei, aici s-au întâmplat nişte complicaţii foarte severe”, a adăugat Vladislav Braşoveanu.  

”Nu a fost o insuficienţă hepatică de cauză misterioasă!”

Acesta a afirmat că insuficiența hepatică nu a avut nicio cauză misterioasă.  

„Pentru opinia publică e foarte important: nu a fost o insuficienţă hepatică de cauză misterioasă. În momentul hepatectomiei la fetiţă, deci în timpul transplantului, acel ficăţel era un ficăţel cirotic, deci era o boală care exista de câţiva ani la această fetiţă şi care a dus în final la această insuficienţă hepatică acută şi care a necesitat, de fapt, transplantul de urgenţă. Este foarte important de spus acest lucru. În zilele următoare vom afla la examenul histo-patologic care a fost cauza acestei ciroze, pentru că, comparativ cu adulţii cauzele de insuficienţă hepatică la copii sunt altele, cumva: e atrezia de căi biliare, e boala Wilson, sau alte afecţiuni specifice pediatriei”, a precizat chirurgul.  

Medicii au efectuat numeroase teste și analize pentru a descoperi cauza bolii. Există chiar teste care ar infirma boala Wilson, scrie News.ro

×
Subiecte în articol: Rebeca boala wilson transplant
Parteneri
Schimbare majoră a legii pentru şoferii cu permise de categoria B
x close