Antena 3 CNN Actualitate Ce se va întâmpla cu angajaţii CFR Marfă, după privatizare. Iată răspunsul ministrului Fenechiu

Ce se va întâmpla cu angajaţii CFR Marfă, după privatizare. Iată răspunsul ministrului Fenechiu

Ce se va întâmpla cu angajaţii CFR Marfă, după privatizare. Iată răspunsul ministrului Fenechiu
Sursa foto: Foto: Agerpres
20 Iun 2013   •   21:11

Executivul nu a putut impune companiei Grup Feroviar Român să menţină un număr anume de angajaţi la CFR Marfă pe mai mulţi ani şi pregăteşte o hotărâre de guvern prin care aproximativ 1.000 de angajaţi să poată beneficia de plăţi compensatorii, a declarat ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, citat de Mediafax.
   
"Avem un contract colectiv de muncă în vigoare până în luna aprilie a anului viitor. Sunt convins că vom găsi soluţiile pentru ca oamenii să nu fie disponibilizaţi şi să nu li se găsească o soluţie pentru venituri", a afirmat ministrul.
   
El a adăugat că au început procedurile legale pentru ca aproximativ 1.000 de salariaţi de la CFR Marfă să poată beneficia de prevederile Ordonanţei 36/2013 privind protecţa socială.
   
Ordonanţa 36, adoptată la începutul acestui an, prevede că persoanele disponibilizate de la companii de stat vor primi indemnizaţie de şomaj, venit lunar de completare şi plăţi compensatorii acordate în conformitate cu contractelor de muncă aplicabile la nivelul fiecărei societăţi.
   
"Sunt în pregătirea unei hotărâri de guvern pentru ca 1.000 de angajaţi, dacă vor dori să fie disponibilizaţi, să poată beneficia de salarii compenstaorii (...) Doresc să mă asigur că pot beneficia de salarii compensatorii salariaţii CFR Marfă. Mai departe vom vedea care şi câţi salariaţi vor putea fi disponibilizaţi", a afirmat Fenechiu.
   
CFR Marfă are în prezent circa 9.000 de angajaţi.
   
Ministrul Transporturilor a menţionat că Guvernul nu a putut solicita prin caietul de sarcini menţinerea numărului de salariaţi pentru o anumită perioadă de ani.
   
"Nu ne permite nimeni, populismele unora sunt uriaşe. Faptul că există un contract colectiv de muncă este un lucru benefic şi vom avea grijă de salariaţi în continuare", a continuat Fenechiu.
   
Ministrul s-a declarat comvins că GFR nu afăcut această achiziţie pentru a opera disponibilizări.
   
Grup Feroviar Român a fost declarat joi câştigător în procesul de privatizare a CFR Marfă, oferind un preţ de 202 milioane euro pentru pachetul de 51% din acţiuni şi asumându-şi investiţii de 900 milioane lei plus 1,5 milioane euro investiţii de mediu.
   

×
Subiecte în articol: Relu Fenechiu privatizare CFR Marfa
Parteneri
Horoscop 31 martie 2023. Zodia care iese în evidenţă
x close