Ce se va întâmpla cu salariile muncitorilor de la Oltchim. "Pe perioada în care combinatul nu a funcţionat, salariaţii...."

de O.P.    |    20 Sep 2012   •   14:03
Ce se va întâmpla cu salariile muncitorilor de la Oltchim. "Pe perioada în care combinatul nu a funcţionat, salariaţii...."

Angajaţii Oltchim vor primi până la 25 septembrie restanţele salariale aferente lunii iulie, care nu au legătură cu ajutorul social acordat de Guvern, fiind însă necesar de precizat că societatea nu a funcţionat în august şi septembrie astfel că normarea poate avea "de suferit", a spus ministrul Pop.

"Până în 25 septembrie, angajaţii Oltchim vor primi cei 30% restanţe salariale de pe luna iulie, ajutorul de urgenţă neintrând în chestiunea salarială de pe luna iulie. Pentru luna august şi septembrie, trebuie să fim corecţi cu noi înşine şi să spunem că o lună şi jumătate combinatul nu a funcţionat, deci activitatea şi normarea au de suferit", a declarat ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Pop.

Întrebat dacă se poate înţelege că angajaţii Oltchim nu vor fi plătiţi pentru lunile august şi septembrie pentru că nu a funcţionat combinatul, ministrul a precizat că nu a afirmat acest lucru, ci că, în momentul în care s-a oprit combinatul, nu toţi angajaţii au aceeaşi activitate la nivelul unităţii, fiind sectoare în care activitatea este redusă şi în care anumite fluxuri sunt oprite în totalitate.

El a precizat că situaţia celor două luni va fi analizată de către conducerea companiei. În privinţa ajutorului social acordat de Guvern, Pop a arătat că acesta este valabil, în raport de venit, şi pentru angajaţii de la Arpechim şi că prima tranşă vor fi acordată în funcţie de finalizarea anchetelor sociale, acestea fiind programate să fie derulate în următoarele două săptămâni.

"Într-o variantă optimistă, dacă mă întrebaţi pe mine, asta ar fi undeva în trei săptămâni", a spus Pop. Guvernul a decis, miercuri, ca angajaţii Oltchim să primească ajutoare sociale de urgenţă în sumă de câte 1.400 lei, în două tranşe, din fondurile Ministerului Muncii, pentru a preveni noi probleme sociale.

x close