Antena 3 CNN Actualitate Ceaiul care "hrăneşte" creierul şi îmbunătăţeşte memoria. Efectul benefic atunci când este combinat cu cofeină

Ceaiul care "hrăneşte" creierul şi îmbunătăţeşte memoria. Efectul benefic atunci când este combinat cu cofeină

Ceaiul care "hrăneşte" creierul şi îmbunătăţeşte memoria are un efect benefic atunci când este combinat cu cofeină.

Ceaiul care "hrăneşte" creierul şi îmbunătăţeşte memoria. Efectul benefic atunci când este combinat cu cofeină
Sursa foto: Freepik.com
de Georgiana Adam    |    02 Feb 2024   •   06:00

Suplimentele sau medicamentele care stimulează memoria, concentrarea și creativitatea poartă denumirea de nootropice.

Unele dintre ele sunt prescrise de medici pentru tratamentul tulburărilor cognitive, în timp ce altele pot fi folosite inclusiv de către persoanele sănătoase atunci când trec prin perioade stresante.

Nootropicele sunt substanțe chimice sau compuși naturali care se presupune că îmbunătățesc funcțiile cognitive, cum ar fi memoria sau concentrarea.

Nootropicele sunt utilizate în diverse scopuri, inclusiv pentru îmbunătățirea performanței cognitive, gestionarea stresului și creșterea energiei mentale.

Aceste substanțe pot include compuși chimici, vitamine, minerale sau plante medicinale. De asemenea, există nootropice sintetice și nootropice naturale. Exemple de substanțe nootropice includ anumite tipuri de stimulente, aminoacizi, peptide, vitamine B, substanțe adaptogene și alte compuși.

"Nootropicele sunt un grup de substanţe care îmbunătăţesc gândirea, memoria şi învăţarea, în special, în cazurile în care aceste funcţii cognitive sunt afectate. Ele sunt foarte bine tolerate de către pacienţii cu tulburări cognitive, iar efectele apar după o utilizare îndelungată, neavând efect imediat", a spus Mirela Ilie, medic specialist neurolog, potrivit smartliving.ro

L-teanina din ceai, un nootropic care stimulează creativitatea şi memoria

L-teanina este un aminoacid care se găsește în mod natural în frunzele de ceai, în special în frunzele de ceai verde.

Aminoacidul poate fi de ajutor acelor persoane care vor să adoarmă mult mai uşor. Mai multe studii au constatat că l-teanina ar putea ajuta oamenii să se relaxeze înainte de culcare, să adoarmă mai repede şi să aibă un somn mai profund.

Acest aminoacid este cunoscut pentru proprietățile sale relaxante și calmante. L-teanina este adesea consumată sub formă de supliment alimentar sau este extrasă și inclusă în unele băuturi și produse alimentare pentru a promova starea de relaxare și reducerea stresului.

Cea mai comună sursă a L-teaninei este planta Camellia sinensis, care este folosită pentru a produce ceaiul verde, alb, negru și oolong.

L-teanina acționează în mod sinergic cu cofeina prezentă în ceai, oferind un echilibru între starea de alertă și calm.

Consumatorii de ceai pot experimenta un efect relaxant, fără somnolență excesivă, datorită interacțiunii dintre L-teanină și cofeină.

Unele studii au arătat că administrarea a 200 mg de L-teanină are efect calmant, fără să provoace somnolenţă.

Mai mult decât atât, s-a demonstrat că şi o cantitate de doar 50 mg, aproximativ două căni de ceai preparat, stimulează undele alfa din creier, asociate creativităţii, potrivit sursei citate.

×
Parteneri
Stare de alertă în Cluj-Napoca, după ce o stradă principală s-a surpat
x close