Antena 3 CNN Actualitate Ceauşescu, jidanii şi Moş Crăciun, la marşul profesorilor din Capitală (VIDEO)

Ceauşescu, jidanii şi Moş Crăciun, la marşul profesorilor din Capitală (VIDEO)

Ceauşescu, jidanii şi Moş Crăciun, la marşul profesorilor din Capitală (VIDEO)
15 Oct 2008   •   18:49

Trafic blocat, nervi întinşi la maxim, pancarte, fluiere, nemulţumiri. Aşa s-a desfăşurat marşul profesorilor, veniţi la Bucureşti pentru a le atrage atenţia guvernanţilor. Sute de dascăli din toate colţurile ţării au mărşăluit, cu mic, cu mare, dinspre Piaţa Constituţiei, spre Guvern. Fiecare după cât a putut, cu mici pauze la umbra vreunui copac, să-şi tragă sufletul după atâta drum. De ce au venit în Capitală? Ştiu doar că-i miting şi, unde-i rost de protest, cade un bănuţ în plus. Nu toţi cunosc scenariul pus la cale de liderii sindicali, dar sunt solidari. Au fost chemaţi să se plimbe pe Magheru şi asta fac. Şi-au luat cu ei copiii, prietenii, un ziar să nu se plictisească şi pancarta cu reproşuri adresate guvernanţilor: ?Şcoala nu are nevoie numai de termopane!?

Cei inventivi animă atmosfera prin glume la adresa primului ministru. Ţinuta mai puţin cochetă a profesorilor este creaţia exclusivă a ?casei de modă Tăriceanu?, care îi îmbracă în zdrenţe. Modelul ?haute couture?, prins în capătul unui băţ, îi însoţeşte pe profesori în marşul lor pe bulevardele Capitalei.
Vedeta mitingului - Moş Crăciun. A sărăcit şi el. Cadourile din ajun nu mai sunt la fel de consistente, aşa că moşneagul e în grevă. Poate se înduplecă Tăriceanu să îi deconteze deplasările.

Un bătrân nostalgic şi agresiv găseşte prilej să le aducă aminte protestatarilor că sursa tuturor problemelor rămân răposatul Ceauşescu, mafia ţigănească şi jidanii...care filmează.

Protestatarilor li s-au alăturat tinerii în ţinute rock, ieşiţi de la cursuri. Liceenii îi susţin pe manifestanţii cu strigăte de încurajare zeflemiste, dar pline de adevăr prevestitor: după un protest, urmează altul - ?Profilor, să ne mărească şi nouă bursele!?.
Deranjaţi au fost locuitorii Capitalei, care s-au nimerit la Piaţa Romană în jurul prânzului. ?Ai dracu mitingişti, cum au blocat ei circulaţia!?, spune o femeie, traversând în grabă trecerea de pietoni. Autobuzele şi maşinile au paralizat, pentru a face loc şirului de dascăli nemulţumiţi de condiţiile de muncă.

Din loc în loc, câte un poliţist plictisit: ?Nu e primul prostest pe care îl văd. Tre? să am grijă să nu iasă din rând?. Au fost mobilizaţi 315, dintre care 190 de siguranţă publică şi investigaţii criminale, 15 angajaţi ai Serviciului de Poliţie Metrou şi 110 de la poliţia rutieră.

Marşul profesorilor s-a desfăşurat pe traseul Piaţa Constituţiei - Bulevardul Unirii - Piaţa Unirii - Bulevardul I.C. Brătianu - Bulevardul N. Bălcescu - Bulevardul Gh. Magheru - Bulevardul Lascăr Catargiu - Piaţa Victoriei. Apoape15.000 de oameni au fost aşteptaţi, miercuri, la mitingul şi marşul organizat de sindicatele din învăţământ. Profesorii au protestat faţă de acţiunea Guvernului care a decis să conteste la Curtea Constituţională legea pentru majorarea cu 50 la sută a salariilor cadrelor didactice. Tăriceanu a ieşit din graţiile profesorilor.
Sintia Radu, Antena3.ro

×
Parteneri
Primele imagini cu băiețelul din Gorj vândut de părinți în Germania
x close