Antena 3 Actualitate Centralele nucleare din UE, testate pentru rezistenţa la calamităţi

Centralele nucleare din UE, testate pentru rezistenţa la calamităţi

de Antena3.ro    |    22 Mar 2011   •   16:20
Centralele nucleare din UE, testate pentru rezistenţa la calamităţi
Sursa foto: Foto: Mediafax

Toate centralele nuclear-electrice din Uniunea Europeană vor fi supuse unor teste de rezistenţă la calamităţi, începând din următoarele şase luni, a anunţat preşedintele Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN), Borbala Vajda, informează Mediafax.

"Testele la stres vor fi aplicate la fiecare unitate nucleară din UE, dar vor fi diferenţiate în funcţie de specificul regional şi al tehnologiei. Criteriile de aplicare vor fi elaborate de un grup de experţi în următoarele şase luni", a precizat şeful CNCAN.

Cele 143 de unităţi nucleare din UE vor fi verificate cu ajutorul testelor de stres, urmând ca apoi să fie elaborate standarde de funcţionare pentru fiecare unitate nucleară în parte.

În România, sunt operaţionale două reactoare la singura centrală nucleară din ţară, de la Cernavodă, care asigură aproximativ 20% din necesarul de electricitate. Centrala este proiectată să reziste unui seism cu magnitudinea de 8 pe scara Richter.

Decizia de testare a centralelor a fost luată de comisarul european pentru energie, Gunther Oettinger, după avarierea centralei nucleare japoneze de la Fukushima.

Japonia a fost zguduită, pe 11 martie, de un cutremur puternic, urmat de un val tsunami care a cauzat o serie de explozii la reactoarele centralei de la Fukushima, în urma cărora au fost înregistrate emisii radioactive în atmosferă.

×
Subiecte în articol: centrale nucleare
Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal
Parteneri
x close