Antena 3 CNN Actualitate CFR Marfă îşi lustruieşte vagoanele. Astăzi vor fi anunţate companiile care rămân în cursa pentru PRIVATIZARE

CFR Marfă îşi lustruieşte vagoanele. Astăzi vor fi anunţate companiile care rămân în cursa pentru PRIVATIZARE

CFR Marfă îşi lustruieşte vagoanele. Astăzi vor fi anunţate companiile care rămân în cursa pentru PRIVATIZARE
Sursa foto: Foto: Agerpres
15 Mai 2013   •   07:29

Ministerul Transporturilor va anunţa astăzi numele companiilor care rămân în cursa pentru privatizarea CFR Marfă după prima evaluare.  La licitaţie s-au înscris două firme româneşti, Grup Feroviar Român şi Transferoviar, dar şi o firmă americană. Aceasta este reprezentată de un controversat om de afaceri, care a fost condamnat acum şase ani tocmai pentru licitaţii trucate.

Numele lui Philip Bloom a făcut senzaţie la jumătatea deceniului trecut, când a pus la cale o schemă de fraudare a Autorităţii provizorie a Coaliţiei din Irak. El a folosit fondurile autorităţii ca să plătească şpăgi de peste 2 milioane de dolari în numerar, imobiliare, maşini, ceasuri şi servicii de prostituate aduse de la Bagdad. Un total de 8,6 milioane de dolari în contracte trucate a fost identificat în timpul procesului.

În aprilie 2006, Bloom a pledat vinovat la conspiraţie, luare de mită şi spălare de bani, iar în 2007 a fost condamnat la patru ani de închisoare. O parte din sumele pe care le-a învârtit Bloom au trecut inclusiv prin conturi din România, iar controversatul afacerist a fost cercetat şi de DIICOT pentru spălare de bani.

Săptămâna trecută, la deschiderea ofertelor pentru preluarea pachetului majoritar de la CFR Marfă, Philip Bloom nu a participat. A trimis-o, în schimb, la eveniment pe soţia sa, Anda Bloom.

Procesul de privatizare a companiei feroviare se va termina pe 20 iunie. CFR Marfă se află într-o situaţie financiară dificilă. Datoriile totale depăşesc 2 miliarde de lei. Mai mult decât activele pe care le deţine şi care sunt evaluate la 1,4 miliarde de lei. Pentru vânzarea pachetului de 51 la sută, oficialii români vor să obţină cel puţin 798 de milioane de lei.

×
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close