Antena 3 CNN Actualitate Cheltuielile zilnice ale românilor depăşesc de trei ori salariul minim pe economie

Cheltuielile zilnice ale românilor depăşesc de trei ori salariul minim pe economie

Cheltuielile zilnice ale românilor depăşesc de trei ori salariul minim pe economie
Sursa foto: Cheltuieli
28 Ian 2009   •   12:18

Costul real al supravieţuirii unei familii de două persoane, calculat de Jurnalul Naţional, atinge şi depăşeşte suma de 2.000 de RON.
Salariul minim pe economie, venitul şi pensia sunt calculate, de mai bine de cinci ani, fără să ţină cont de preţul coşului minim lunar de consum. Astfel, traiul lunar ne costă de câteva ori mai mult decât aceste venituri.
Un calcul făcut de ziariştii Jurnalului Naţional arată că numai cheltuiala cu mâncarea face o familie să scoată din buzunar sume care variază între 480 şi 750 de lei.
Salariul minim brut pe economie în momentul actual este de 600 de lei pe lună, iar venitul minim garantat sare cu puţin peste 100 de lei. Pensia minimă ar putea să ajungă la 350 de lei pe lună, după adoptarea proiectului de buget.
Coşul minim de consum, aprobat în anul 2000, arăta un cost al supravieţuirii de peste 300 de lei.
Potrivit aceloraşi criterii, care prevăd la alimentele de bază preţurile cele mai mici de pe piaţă, anul acesta costul coşului minim de consum lunar ar fi de 2.000 de lei. Adică de peste trei ori mai mult decât salariul minim.
Statisticile arată România ocupă un loc codaş în Europa în ceea ce priveşte nivelul salariului minim pe economie. Doar Bulgaria este mai jos în acest clasament. În acelaşi clasament pe primele locuri se află Irlanda, Marea Britanie şi Olanda.
Antena 3

×
Subiecte în articol: salariu minim pe economie
Parteneri
Elena Mateescu anunță o nouă schimbare a vremii, de Florii
x close