Antena 3 CNN Actualitate Circa 10.000 de credincioşi sunt aşteptaţi să participe la slujba de Bobotează de la malul mării

Circa 10.000 de credincioşi sunt aşteptaţi să participe la slujba de Bobotează de la malul mării

Circa 10.000 de credincioşi sunt aşteptaţi să participe la slujba de Bobotează de la malul mării
Sursa foto: Foto: INTACT Images
05 Ian 2013   •   12:25

Aproximativ 10.000 de credincioşi ortodocşi sunt aşteptaţi să participe, duminică, la manifestările organizate pe malul mării de către reprezentanţii Arhiepiscopiei Tomisului, cu ocazia Sărbătorii Botezului Domnului - Boboteaza, conform Mediafax.
   
Ceremoniile prilejuite de sărbătoarea Botezului Domnului au început încă de sâmbătă dimineaţă, când Arhiepiscopul Tomisului a oficiat, la Catedrala "Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel" din Constanţa, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, Sfânta Liturghie, iar apoi Slujba de Sfinţire Mare a apei, identică cu cea care se oficiază în ziua de Bobotează.
   
Apa sfinţită a fost apoi îmbuteliată în peste 100.000 de PET-uri, cu sprijinul jandarmilor şi pompierilor constănţeni, dar şi a credincioşilor. Jandarmii vor păzi sticlele cu apă sfinţită până duminică, în ziua Bobotezei, când forţele de ordine vor ajuta, la sfârşitul slujbei, la împărţirea acestora către credincioşii care vor asista la ceremoniile de la malul mării.
   
Duminică, în ziua de Bobotează, la Catedrala Arhiepiscopală va avea loc Sfânta Liturghie în cinstea Botezului Domnului, oficiată de către ierarhul Tomisului. După slujbă, clerul şi credincioşii vor porni în procesiune spre faleza Cazinoului Constanţa, unde, în jurul orei 12.00, va fi oficiată slujba de sfinţire a apelor.
   
Conform tradiţiei, Înaltpreasfinţitul Teodosie va arunca în apa mării trei cruci ce vor fi recuperate de cei suficient de curajoşi să sfideze frigul şi apa rece.
   
Tot în cadrul slujbei de la malul mării, Arhiepiscopul Tomisului va sfinţi apa din mai multe butoaie de lemn aflate în care trase de boi şi măgari. Acestea vor pleca apoi în procesiune pe străzile oraşului, pentru a împărţi aghiasma celor care nu vor reuşi să participe la slujba din Portul Tomis.
   
Conform estimărilor făcute de către reprezentanţii Arhiepiscopiei Tomisului, la aceste ceremonii ocazionate de Sărbătoarea Botezului Domnului este aşteptată participarea a aproximativ 10.000 de credincioşi. Din acest motiv, poliţişti din cadrul Biroului Rutier, Biroului Ordine Publică, Secţiei 3 Poliţie, dar şi din cadrul Biroului Investigaţii Criminale vor asigura măsurile de ordine publică.
   
De asemenea, peste 200 de militari ai Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Constanţa şi ai Grupării de Jandarmi Mobile "Tomis" vor intra în dispozitiv, iar mai multe echipaje ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă "Dobrogea" al judeţului Constanţa vor asigura măsurile de prevenire a situaţiilor de urgenţă.
   
Pe durata procesiunii organizate de Arhiepiscopia Tomisului, de la Catedrala "Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel" spre faleza Cazinoului, unde va fi oficiată slujba de sfinţire a apelor, poliţiştii şi jandarmii vor asigura măsurile de ordine publică, dar şi fluidizarea traficului rutier.
   
În plus, plutoane de câte 18 subofiţeri, sub comanda unui ofiţer, de la Poliţie, Jandarmerie şi ISU Dobrogea vor face parte din garda de onoare ce însoţeşte procesiunea, conform tradiţiei militare.

×
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close