Antena 3 CNN Actualitate Codin Maticiuc, prima reacție după ce a fost contactat de Marcel Ciolacu: "Recunosc că m-am mirat"

Codin Maticiuc, prima reacție după ce a fost contactat de Marcel Ciolacu: "Recunosc că m-am mirat"

Codin Maticiuc nu mai e doar un 'crai de Dorobanți'. A devenit un influencer de succes, autor de cărți, actor, dar și filantrop. Iar activitatea sa filantropică a atras atenția acum unui nume cunoscut al politicii din România.

Codin Maticiuc, prima reacție după ce a fost contactat de Marcel Ciolacu: "Recunosc că m-am mirat"
de Gabriel Dano    |    04 Mai 2022   •   17:19

După ce și-a făcut cunoscute pe Facebook problemele pe care le întâmpină în obiectivul său de a ajuta la renovarea spitalelor publice din bani privați, Codin Maticiuc a primit o reacție-surpriză chiar de la liderul PSD Marcel Ciolacu.

Codin Maticiuc a postat marți un mesaj de maxim interes pe pagină de Facebook în care se plângea de impedimentele întâmpinate când vine vorba despre recuperarea TVA-ului pentru materialele folosite la renovări. În urma postării lui Codin Maticiuc, Marcel Ciolacu i-a răspuns antreprenorului și i-a sărit în ajutor.

„Trebuie să schimbăm lucrurile, astfel încât normalitatea să nu mai fie o minune. Toți cei care dăruiesc din timpul și banii lor pentru a face bine celor din jur trebuie sprijiniți. Și asta vom face!”, a declarat Marcel Ciolacu.

Codin Maticiuc susține că pentru un dezvoltator imobiliar este simplu să își recupereze TVA-ul pentru materialele de construcție folosite, în timp ce pentru o fundație, cum este cea pe care el o conduce, acest lucru este imposibil. Așadar, omul de afaceri s-a văzut nevoit să acționeze:

„Am vorbit cu domnul Marcel Ciolacu, așa cum am menționat în postarea mea, și apoi de câteva ori pe Whatsapp. De văzut nu m-am văzut niciodată, m-am întâlnit doar cu Freddy. Mă bucur că s-a implicat, recunosc că m-am mirat când m-a căutat doar pentru că mi-a auzit discursul. Mi-ar plăcea să-l am invitat la podcast, i-am spus și mi-a promis ca va veni când timpul îi va permite.

Legea aștept să văd dacă trece, îmi doresc asta și prin urmare le stau la dispoziție acestor domni din PSD care încearcă să facă asta!”, a declarat Codin Maticiuc pentru Cancan.

Codin Maticiuc explică, într-o postare amplă, despre proiectul său de suflet și despre cum are acesta șanse să se materializeze cu implicare din partea celor care vor să schimbe în bine ceva.

„Traseul unei minuni. Trăiesc o minune de ceva timp, abia acum pot să vă vorbesc despre ea. Trăim într-o țară nebună cu legi tâmpite, asta cred ca știați deja. Eu prin Fundatia Metropolis și inițiativa #spitalepublicedinbaniprivati renovez spitale. Ne-am pus amprenta renovand sau utiliand nu mai puțin de șapte spitale din țara asta.

Ce nu știu dacă știți este că eu toate aceste materiale la cumpăr cu un TVA pe care nu-l pot recupera. Cum, cum? Ei bine, DA, un dezvoltator imobiliar poate recupera TVA-ul, o fundație nu. Eu primesc cererea de la un spital de stat, tot de la ei primesc tema de proiectare, eu renovez și construiesc băi prin saloane conform cu cerințele lor, conducerea spitalului recepționează lucrarea care trece (cum e și normal) în proprietatea statului. Buuun. Ei bine eu pentru PRIVILEGIUL de a ajuta statului eu trebuie sa plătesc TVA și nu-l pot recupera. Probabil ministerul finanțelor e gelos pe ministerul sănătății ca doar el primește ajutorul nostru.

Ei, și eu expun problema asta peste tot unde am ocazia. Cum primesc un microfon la un podcast, emisiune sau decernare de premii ma plâng pe tema asta. Și deobicei rămâneam doar eu cu lamentarile mele. Am făcut-o și când am primit premiu de la revista Capital. În loc sa mulțumesc divinității și familiei eu, hop, cu problema.

A doua zi m-a sunat Dan Andronic și mi-a spus că Marcel Ciolacu îi cere numărul meu. La distanță de cinci minute m-a sunat șeful PSD și mi-a spus că m-a auzit vorbind și că i se pare și lui ceva în neregulă:
„-Adică voi construiți și reparați spitale, veniți în ajutorul statului cu fonduri private într-un domeniu în care noi suntem atât de deficitari și statul vă taxează?”
„-Cam, așa ceva, domnule Ciolacu.”
„- Am înțeles, nu e în regulă, o să te sune Fredy.”
. M-am bucurat deși nu știam cine este acest Fredy. Două zile mai târziu ma întâlneam cu Fredy, adică Alfred Simonis, deputat de Timiș. Cu o figura extrem de serioasă, îmbrăcat la costum, eu boschetar cum ma știți. În cincisprezece minute înțelesese problema și îi dădea dreptate șefului său.
„- Da, mi-e clar. O să scriu o propunere de lege și n-are cum să nu treacă. Putem sa dăm și o ordonanță de urgenta că ne pricepem la d’astea.” A râs. Am râs și eu. Recunosc că sunt un fan al autoironiei și băiatului din fața mea nu îi lipsea această calitate.

Au trecut câteva săptămâni, timp în care nu m-am mai gândit la asta. Nu cred în politicieni în general, vorbisem și cu doamnele de la Dăruiește Viață care in construcția spitalului au plătit TVA de le-a ieșit pe nas. Și ele și alții m-au asigurat: „N-o să se întâmple”.

Iată că ceea ce toată lumea, inclusiv eu, consideram imposibil a venit în a treia zi de Paști. Fredy a depus propunerea legislativa în Parlament. O minune. Una după care strig de câțiva ani, una pe care astăzi mi-o susțin niște oameni pe care nu ii cunosc și nici măcar nu i-am votat. Nu știu dacă o să treacă această lege dar eu le mulțumesc acestor oameni și pentru încercarea de a aduce
puțină normalitate.

P. S. Nu știu cum putem susține noi această lege dar dacă credeți ca mine că atunci când construiești ceva pentru stat TREBUIE să-ți poți recupera taxele ca să le reinvestesti TOT pentru stat pentru ca (la naiba) știm sa folosim banii aceia pe taxe mai bine decât conducătorii atunci VA ROG sa shareuiti aceste rânduri. Poate le vor citi destui parlamentari încât legea să treacă. Poate chiar în unanimitate. Să ducem minunea până la capăt!”, a postat Codin pe Facebook.

×
Subiecte în articol: Codin Maticiuc Marcel Ciolacu
Parteneri
Ministrul Agriculturii, prima reacție în scandalul puilor vopsiţi
x close