Antena 3 CNN Actualitate Condiţiile de la Penitenciarul Poarta Albă ar putea arunca România într-un scandal diplomatic

Condiţiile de la Penitenciarul Poarta Albă ar putea arunca România într-un scandal diplomatic

Condiţiile din Penitenciarul Poarta Albă Constanţa, pe care le reclamă mai mulţi străini, ne-ar putea arunca într-un scandal diplomatic şi nu numai. Cel puţin 12 britanici şi un italian, toţi arestaţi după raziile din primăvară de la festivalurile de la malul mării, pentru trafic de droguri, spun că sunt încarceraţi în iad.

de Redacția Antena 3 CNN    |    29 Feb 2024   •   08:22

Mama italianului a ajuns până în Parlamentul European ca să-şi scoată fiul din puşcăria românească. Rudele britanicilor au trimis dovezi video la mai multe publicaţii din Marea Britanie.

Imaginile, pentru noi, pentru români, nu sunt şocante, dar pentru străini reprezintă proba cu care mulţi dintre fugarii români au reuşit să împiedice extrădarea către România.

Imaginile au fost publicate de presa din Marea Britanie. Aşa arată o cameră din puşcăria care găzduieşte cel puţin 12 britanici, toţi săltaţi de la festivalul din primăvară de la Constanţa. Acuzaţiile sunt cam aceleaşi: trafic de droguri.

În filmuleţul care a ajuns în posesia lui Jordan Fletcher, fratele unui londonez arestat de 10 luni, se vede o cameră cu 10 paturi suprapuse, într-un spaţiu de cel mult 20 de metri pătraţi. În mijlocul celulei se observă mai multe măsuţe mici, câteva scaune, un televizor suspendat, rufe la uscat desupra paturilor şi niciun ochi de geam pe care ar putea intra o rază de lumină. Într-un colţ, undeva este toaleta, una turcească şi mizerabilă.

"Toți încearcă să-și mențină moralul, dar este foarte greu. Jay spune că sunt șobolani și gândaci și că este atât de frig noaptea, încât trebuie să doarmă cu jachete", Jordan Fletcher pentru Daily Mail.

Un alt britanic, Elton Gregory, a vorbit cu jurnaliştii londonezi despre condiţiile în care trăieşte de 10 luni. Şi el a fost săltat tot pentru trafic de droguri. Poliţiştii români au găsit la el, în timpul raidurilor, o pungă cu ketamină.

"Sunt șobolani și șoareci peste tot"

"Am văzut oameni atacați cu cuțite. Unii gardieni i-au bărbierit capul cuiva ca să-l umilească în fața tuturor. Se ceartă constant. Mâncarea este necomestabilă. Sunt șobolani și șoareci peste tot. Există gândaci", Elton Gregory pentru MyLondon.

Şi familia lui dar şi celelalte familii are englezilor din puşcăria Poarta Albă au solicitat asistenţă consulară. Toţi vor să-şi ispăşească pedepsele într-o închisoare din Regatul Unit.

Ethan Gill în vârstă de 29 de ani află mâine dacă va rămâne în continuare în arest preventiv la Poarta Albă. Aceleaşi acuzaţii: trafic de droguri şi o închisoare ca un iad în care se află de 10 luni. Ethan a fost deja condamnat pe fond la 6 ani de închisoare pentru 7,20 grame cocaină şi nu numai.

8 ani şi 6 luni ar trebui să stea într-o temniţă românească şi italianul Filippo Mosca. Are 29 de ani şi a ajuns acolo din aceleaşi motive. Mama lui Filippo e disperată. A făcut turul televiziunilor din Italia şi reclamă aceleaşi tratamente inumane marca România.

Cazul italianului a ajuns până în Parlamentul European.

"Condiții inumane"

"Am putea vorbi despre cazul lui Filippo Mosca, deținut în România, căruia i s-au refuzat drepturile fundamentale în timpul proceselor. Dar care, mai presus de toate, este încarcerat într-o închisoare din România, în condiții inumane", Nicola Danti, parlamentar european.

Europarlamentarul i-a dat chiar o scrisoare preşedintelui României pe 7 februarie în care i-a cerut să urmărească situaţia lui Filippo.

A trecut aproape o lună de la izbucnirea scandalului puşcăriilor din România în Europa. O imagine tenebroasă de care ţin cont magistraţii care nu vor să-i extrădeze pe fugarii celebri ai României şi prinşi în diverse ţări ca Grecia, Italia, Anglia, Franţa.

×
Parteneri
Românii pentru care se reduce vârsta de pensionare
x close