Antena 3 CNN Actualitate Credincioşii sărbătoresc Boboteaza: Mii de oameni, aşteptaţi la biserici

Credincioşii sărbătoresc Boboteaza: Mii de oameni, aşteptaţi la biserici

Credincioşii sărbătoresc Boboteaza: Mii de oameni, aşteptaţi la biserici
06 Ian 2010   •   08:25

Credincioşii ortodocşi, catolici şi greco-catolici sărbătoresc, miercuri, Boboteaza. Aceasta marchează ultima zi din ciclul sărbătorilor de iarnă. Pe lângă slujbele care sunt oficiate în lăcaşele de cult, cu ocazia acestei mari sărbători creştine, casele sunt sfinţite de către preoţi şi există şi tradiţia aruncării Crucii în apă.

Va fi slujbă mare la Palatul Patriarhiei, unde sunt aşteptaţi sute de credincioşi. Preafericitul Patriarh Daniel va oficia slujba. Şi pentru a nu fi probleme din cauza aglomeraţiei, autorităţile au luat măsuri speciale.

Datinele bisericeşti spun că doar în aceste zilele din an, preoţii pot sfinţi apele. Agheasma mare, cum mai este ea numită, are puteri miraculoase şi nu se tulbură niciodată, spun preoţii.

La Constanţa, pregătirile de Bobotează au durat până noaptea târziu. Zeci de angajaţi ai arhiepiscopiei Tomisului, dar şi voluntari au îmbuteliat apa sfinţită în zeci de mii de sticle de plastic. Apa sfinţită va fi împărţită credincioşilor după slujba de Bobotează.

Ca în fiecare an, la catedrala Arhiepiscopală Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel din Constanţa sunt aşteptaţi mii de credincioşi pentru a lua aghiasma mare.

Pompierii militari au adus aproape cinci tone de apă, care a fost sfinţită în etape, de către preoţi.

După slujba de Bobotează, carele trase de boi vor porni în procesiune prin oraş, pentru ca toţi constănţenii să primească apa sfinţită. În acest timp, Înalt prea Sfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va arunca în apa mării mai multe cruci de lemn pe care tinerii curajoşi le vor aduce la mal.

Antena 3

×
Subiecte în articol: Boboteaza Patriarhie cruce
Parteneri
Potopul din Dubai explicat de climatologi
x close