Antena 3 Actualitate Cultură Bucureşteni iubitori de cultură. Mii de oameni au invadat centrul Capitalei, în Noaptea Muzeelor

Bucureşteni iubitori de cultură. Mii de oameni au invadat centrul Capitalei, în Noaptea Muzeelor

de M.Z.    |    18 Mai 2013   •   23:57
Bucureşteni iubitori de cultură. Mii de oameni au invadat centrul Capitalei, în Noaptea Muzeelor
Sursa foto: Foto: Agerpres
Noaptea Muzeelor îi atrage ca un magnet pe bucureşteni, care sâmbătă seară au invadat centrul Capitalei, formând cozi pentru a vizita expoziţiile şi a participa la evenimentele pregătite de instituţii ca Antipa, Muzeul Naţional de Artă al României şi Biblioteca Centrală Universitară, potrivit Mediafax.

Vedeta Nopţii Muzeelor în Bucureşti pare a fi şi în acest an Antipa. Câteva mii de persoane au format o coadă imensă din faţa Muzeului Antipa înspre şoseaua Kiseleff şi până în strada Monetăriei, sperând să reuşească să intre în clădirea care găzduieşte expoziţia "The Human Body". Biletele pentru această expoziţie, în această noapte, sunt reduse la 20 de lei, pentru toate categoriile de cumpărători.

Şi Muzeul Naţional de Geologie pare să fi intrat definitiv în graţiile bucureştenilor pasionaţi de Noaptea Muzeelor. Astfel, la ediţia din acest an, la fel ca la cele din anii trecuţi, oamenii au format o coadă mare în faţa instituţiei pentru a vizita expoziţiile permanente ale instituţiei. Pe lângă aceasta, vizitatorii sunt întâmpinaţi cu expoziţia temporară de sculptura în piatră "Mari Adormite- pietre, fosile, artă". Mircea Tocaci, artist plastic, alături de Muzeul Naţional de Geologie, propune astfel o incursiune în depozitele marine de vârstă cretacică de pe Valea Teleajenului.

Nici Muzeul Ţăranului Român (MŢR) nu i-a lăsat indiferenţi pe bucureşteni, care au invadat curtea instituţiei muzeale. De asemenea, până la căderea serii, la MŢR au putut fi vizitate gratuit şi expoziţia permanentă şi expoziţiile temporare, tema Zilei Internaţionale a Muzeelor fiind la această instituţie, în acest an, "Muzeele (memorie + creativitate) = progres social".

Pe lângă Piaţa Victoriei, un alt punct intens circulat sâmbătă seara este şi Piaţa Revoluţiei, unde mii de oameni aşteaptă la cozi să viziteze Muzeul Naţional de Artă al României (MNAR). Anul acesta, MNAR a inaugurat pentru public somptuoasele spaţii recent restaurate din corpul central al instituţiei: Sufrageria regală, Sala Tronului şi Scara Voievozilor, care au fost doar parţial accesibile vizitatorilor înainte de renovare. Astfel, până la ora 04.30, publicul este invitat să viziteze expoziţia "Fragmente de memorie - Portrete regale. Palatul regal", care îşi propune să reconstituie momente din istoria familiei regale (în anexa Sălii Tronului) şi a Palatului Regal (în anexa Sufrageriei Regale).

Peste drum de MNAR, Biblioteca Centrală Universitară "Carol I" şi-a deschis porţile publicului larg pentru bucureşteni, care stau de asemenea la coadă pentru a vizita instituţia. Biblioteca a promis că în această noapte "se va dezvălui iubitorilor de cultură şi de frumos prin tururile ghidate şi expoziţia de carte veche organizată în Corpul Boema". Atmosfera de mister este completată de acordurile clasice oferite de Corul Colegiului German Goethe, dirijor Adelina Oltean, şi elevii Şcolii de Muzică şi Arte Plastice nr. 5. Cvartetul de muzică Earth, Wind and Drums completează programul nopţii şi îmbină standarde de jazz precum Looni's Lament, Solar, All Blues cu jazz-ul contemporan, avangardist, încercând să reînvie atmosfera anilor '60.

Noaptea Muzeelor, sărbătoarea instituţiilor muzeale, este organizată şi în acest an, în noaptea de sâmbătă spre duminică, în peste 100 de instituţii din Bucureşti şi din ţară, care şi-au deschis porţile vizitatorilor cu expoziţii şi evenimente speciale, la care sunt aşteptaţi zeci de mii de oameni. Acestea se alătură celor peste 3.000 de muzee care participă la Noaptea Muzeelor în Europa.

Noaptea Muzeelor este un eveniment iniţiat de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa şi aflat deja la a noua ediţie. Noaptea Muzeelor are loc în fiecare an sâmbăta, în jurul datei de 18 mai - Ziua Internaţională a Muzeelor, sărbătoare instituită de International Council of Museums.Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close