Antena 3 Actualitate Cum a murit soția lui Mihai Viteazul

Cum a murit soția lui Mihai Viteazul

16 Mar 2018   •   11:23
Cum a murit soția lui Mihai Viteazul

Mihai Viteazul (1558 - 1601) a fost domnitor al Ţării Româneşti şi pentru o perioadă, în 1600, conducător al Transilvaniei, Munteniei şi Moldova. A rămas în istorie şi prin relatările despre viaţa sa privată.

 S-a căsătorit cu Domana Stanca la 27 de ani şi au avut doi copii, Florica şi Nicolae, însă viaţa de familie i-ar fi fost afectată de numeroasele aventuri extraconjugale. Mihai Viteazul a mai avut o fiică, Marula, dintr-o relaţie a domnitorului cu o ţiitoare cunoscută drept „Tudora din Târgşor“. Ar fi avut şi alte amante, susţin unii istoricii, una dintre ele fiind Maria Christierna, soţia principelui Sigismund Bathory. „Doamna lui Mihai Viteazul, Stanca, fusese întâi nevasta altui boier, anume Dumitru. Şi ea era olteancă, şi bărbatul ei cel dintâi. Căsătoria era făcută în 1588 şi jupânesa lui Mihai ca boier îl văzu la 1593 ajungând domn. Ea fugi în 1595, când cu năvala cea mare a lui Sinan Paşa, în Ardeal, dar nu întovărăşi e soţul ei când el năvăli la 1599, în această ţară, ci rămase la Bucureşti. Stanca veni dincolo de munţi numai în 1600, când după înfrângerea sa de către nemţi, nenorocitul erou avea nevoie să dea zăloage ca să fie lăsat să-şi apere tronul muntean. De atunci, ea n-a mai văzut pe Mihai, care peri ucis în anul următor. Întoarsă în ţară la 1603, Stanca muri de ciumă...”, scria marele istoric Nicolae Iorga.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close