Cum se ÎMBOGĂŢESC magnaţii. Cazul rechinului imobiliar Remus Truică

de M.Z.    |    11 Dec 2014   •   22:27

Remus Truică este un miliardar transpartinic care în toţi aceşti ani în care şi-a făcut averea nu a fost deranjat de nimeni din justiţie.

Implicat în acest caz este şi tânărul George Lişu. În acte, acesta este un important investitor imobiliar, căci, pentru un teren de patru hectare din Snagov, a luat un credit de 3 milioane de euro de la Banca Română pentru Dezvoltare, totul într-un fantezist proiect imobiliar "năşit", după cum acuză el, de Remus Truică.

Omul de afaceri i-a vândut terenul şi, spune Lişu, i-a aranjat şi creditul, deşi tânărul din Alexandria nu avea niciun venit şi nu deţinea vreo firmă. Astfel, nicio bancă nu l-ar fi împrumutat cu 3 milioane de euro. Totuşi, BRD a făcut asta, după ce Truică i-a promis că îl va ajuta.
 
Iată traseul banilor: două milioane s-au scurs imediat în contul lui Remus Truică, bani reprezentând preţul terenului. Al treilea milion de euro a dispărut treptat din cont, iar George Lişu susţine că unele sume au fost retrase chiar când el era plecat din ţară.
 
O anchetă internă făcută la BRD arată că Remus Truică s-a folosit de alte şase persoane apropiate ca să ia ele credite şi el banii. Şi, în total, arată raportul obţinut de noi, banca a fost păgubită cu peste 26 de milioane de euro de Remus Truică, prin aceeaşi metodă: oamenii recomandaţi de Truică au cumpărat de la el terenuri mult supraevaluate cu banii băncii, iar creditele nu au fost nici până acum returnate.
 
Documentele dezvăluie întregul mecanism pus la punct de omul de afaceri. Unul dintre beneficiari este Gheorghe Kiriţă, care a obţinut patru hectare. Primarul care i-a dat terenul, Apostol Muşat, este trimis în judecată de DNA pentru fapte de corupţie.
 
Terenul este însă unul cu multe probleme. Oficial, se află în proprietatea Administraţiei Apelor Române. Asta nu a împiedicat primarul anchetat de procurori să înstrăineze proprietatea. Castanele sunt scoase din foc acum de succesorul său, în justiţie.
 
Încurcătura juridică nu i-a împiedicat planurile lui Remus Truică. La două luni de la retrocedare, soţii Truică au luat cei 40.000 de metri pătraţi cu 100.000 de euro.
 
Ca prin minune, valoarea terenului a crescut de 20 de ori în doar cinci luni. Pentru că pe 26 aprilie 2010, acelaşi teren i-a fost pasat de soţii Truică lui George Lişu cu 2 milioane de euro. Şi pus gaj în aceeaşi zi la BRD pentru 3 milioane de euro, cu 50% mai mult.
 
Convins de cei din anturajul lui Remus Truică, George Lişu a intrat în joc. Acum, nici angajaţilor băncii nu le vină să creadă povestea.
 
Remus Truică pare să-şi vadă liniştit de afacerile sale. El a scăpat până acum, inexplicabil, de o anchetă a procurorilor. DIICOT-ul se află în posesia raportului întocmit de specialiştii francezi, dar refuză să ne ofere date despre acest caz. Mai exact, într-un comunicat sec, ne anunţă că aceste informaţii nu sunt publice.
 
Nici cei păgubiţi nu obţin explicaţii de la milionar, ei fiind opriţi la poartă. Nici noi nu am reuşit să obţinem o reacţie din partea lui Remus Truică, în ciuda insistenţelor.
 
Conducerea băncii păgubite a refuzat să comenteze, invocând secretul bancar. În tot acest timp, persoanele folosite de Truică fluieră a pagubă. O pagubă care creşte pe zi ce trece şi este contabilizată de executorii judecătoreşti angajaţi de bancă.

Ancheta a fost prezentată joi, la emisiunea Sinteza zilei, de la Antena 3.

x close