Dan Diaconescu: Iată banii pentru muncitorii de la Oltchim!

de O.P.    |    D.D.    |    S.T.    |    01 Oct 2012   •   14:12
Dan Diaconescu: Iată banii pentru muncitorii de la Oltchim! Galerie foto (4) Foto: Agerpres
Dan Diaconescu mai are doar ziua de azi la dispoziţie să semneze contractul pentru privatizarea Oltchim. Afaceristul a declarat că Guvernul este de vină că nu se semnează contractul. Diaconescu susţine că autorităţile nu au nici un drept să-i ceară să arate că are banii promişi şi ar vrea ca negocierile să fie televizate. Telenovela din jurul Oltchim ar trebui să se termine la miezul nopţii, când expiră termenul pentru semnarea contractului. 

UPDATE 21:00-
Premierul Victor Ponta a declarat, luni seară, la Palatul Victoria, că Guvernul a luat act de anularea licitaţiei pentru vânzarea acţiunilor deţinute de stat la Oltchim şi de faptul că procesul de privatizare a eşuat, fiind necesar acum ca circul din ultimele zece zile să înceteze.

UPDATE 19:10- Dan Diaconescu a intrat în sediul Ministerului Economiei.

UPDATE 19:00- Diaconescu a mers cu banii la Ministerul Economiei, dar i-a fost interzis accesul în parcare. "Nu vor banii noştri", a spus afaceristul.

UPDATE 18:25
- Dan Diaconescu a retras dintr-o bancă din Capitală banii pentru fondul de salarii al angajaţilor Oltchim. Afaceristul a luat nu mai puţin de şapte saci cu bani.

"Sunt bani suficienţi cât să trecem de alageri şi să avem un Guvern responsabil. Sunt bani cât dorea domnul Victor Ponta să dea pentru combinat. În această seară aţi văzut cine este mincinosul(...) Vom dovedi prin aceşti bani că nu am minţit", a declarat Dan Diaconescu, luni, în faţa băncii respective.

Afaceristul a evitat să spună suma pe care a retras-o din bancă, dar a dat asigurări că aceşti bani vor ajunge către salariaţii de la Oltchim şi vor fi suficienţi până la sfârşitul anului.


UPDATE 16:05-
Dan Diaconescu susţine că Guvernul este de vină că nu se semnează contractul cu Oltchim. Afaceristul le-a spus jurnaliştilor că va merge la bancă să aducă banii şi apoi va aştepta răspuns de la Guvern, despre cum poate proceda legal ca acei bani să ajungă la angajaţii Oltchim.

UPDATE 14.00 - Dan Diaconescu a declarat că a purtat discuţii cu ministrul Chiţoiu şi a prezentat un document care ar atesta faptul că data încheierii negocierilor nu este 1 octombrie.

"Avem o răsturnare de situaţie. Am fost în biroul ministrului Chiţoiu. (...) Domnia sa a prezentat scuze pentru toate acuzaţiile care mi-au fost adresate".

Ce a mai declarat Diaconescu:

- Am discutat varianta ca eu să dau un avans sau să fac o donaţie

- Eu am prezentat domnului ministru dovezi ale situaţiei mele financiare

-Nu se scrie nicăieri că data încheierii negocierii este 1 octombrie

- Cred că negocierea de abia astăzi începeCând ar putea primi angajaţii Oltchim ajutorul de urgenţă de la Guvern

UPDATE 11.30 - Negocierile dintre Dan Diaconescu şi Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI) pe tema privatizării combinatului Oltchim Râmnicu-Vălcea (OLT) sunt din nou suspendate. Patronul OTV nu a prezentat dovada că dispune de banii pentru cumpărarea acţiunilor.

Diaconescu a declarat, la ieşirea din sediul Ministerului Economiei, că discuţiile sunt întrerupte.

UPDATE 11.15 - Dan Diaconescu a declarat că negocierile privind privatizarea Oltchim sunt în impas, întrucât statul nu acceptă condiţiile impuse de el. Diaconescu susţine că negocierile privind contractul pot dura până în februarie 2013.

UPDATE 11.10 - Dan Diaconescu a declarat că a solicitat participarea presei la negocieri, dar că cererea i-a fost respinsă.


UPDATE 10.10
- Sute de angajaţi ai combinatului Oltchim din Râmnicu Vâlcea protestează din nou, luni, pe platoul din faţa pavilionului administrativ al unităţii. Oamenii  aşteaptă "un răspuns negativ sau pozitiv în ceea ce priveşte privatizarea", transmite Mediafax.

UPDATE 10.00 - Ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu, şi şeful Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Şerban Pop, au venit la sediul Guvernului luni dimineaţa, pentru a discuta cu premierul Victor Ponta despre situaţia Oltchim.

UPDATE 9.30
- Dan Diaconescu a intrat în urmă cu puţin timp la negocieri, la Ministerul Economiei. Nu se ştie nici acum dacă va semna contractul.

"Aşteptăm un răspuns de la premierul Victor Ponta, să ne dea o metodă juridică, legală de a acorda banii. Am trimis scrisori oficiale prin fax şi prin formulă de registratură la Oltchim, la sindicatul de la Oltchim şi la Guvern. Aşteptăm din toate cele trei direcţii propuneri juridice până la  ora 12.00 când ne vom deplasa la bancă pentru a ridica banii", a declarat Dan Diaconescu înainte de a intra la negocieri.


Astăzi este termenul limită până la care Dan Diaconescu trebuie să semneze contractul de privatizare al Oltchim şi să plătească cele 45 de milioane de euro pentru preluarea combinatului.

Pe ultima sută de metri, omul de afaceri s-a  consultat cu avocaţii săi pentru a găsi soluţiile legale să ajungă la un acord cu Guvernul. Cu toate acestea, nu se ştie nici acum dacă va fi semnat contractul de privatizare.

Vă reamintim că sâmbătă, Dan Diaconescu a declarat că va aduce luni trei milioane de euro, "în saci", pentru plata salariilor angajaţilor Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT) şi că a prezentat OPSPI o variantă de finanţare a companiei cu 91 milioane dolari, cu sprijinul Eximbank.


El a spus că va scoate luni cele trei milioane de euro din conturile sale deschise la OTP Bank şi îi va da salariaţilor înainte de eventuala semnare a contractului cu OPSPI, dacă Guvernul va găsi o soluţie legală în acest sens.
   
În plus faţă de cele 45 de milioane de euro din oferta pentru pachetul majoritar de acţiuni al combinatului, există o posibilă finanţare de 91 de milioane de dolari, prin Eximbank, a declarat Diaconescu.
   
El a spus că şeful OPSPI, Remus Vulpescu, i-a cerut vineri seara să ateste existenţa banilor printr-un extras de cont în original, autentificat, dar că acesta este imposibil de adus până la finalul week-end-ului, şi că de altfel reprezentanţii Oficiului nu au dorit să continue negocierile în zilele de sâmbătă şi duminică.


   
Diaconescu a afirmat că s-a întâlnit sâmbătă la un hotel din Bucureşti cu reprezentanţi ai unor investitori şi cu persoane care ar urma să administreze Oltchim, aceştia sfătuindu-l să nu semneze contractul pentru Oltchim în condiţiile cerute de OPSPI.
   
Diaconescu a mai arătat că la un moment dat în timpul negocierilor Vulpescu şi-a deschis laptopul şi i-a întrebat pe participanţi ce muzică vor să asculte, punând piese cântate de Tudor Gheorghe, Ilie Micolov şi AC/DC.
   
Vineri seara Diaconescu a susţinut că Guvernul a transmis că nu poate continua negocierile pentru contractul de vânzare a acţiunilor Oltchim atât timp cât nu se face dovada că există suma de 45 de milioane de euro pentru preluarea titlurilor.
   
Dan Diaconescu a câştigat săptămâna trecută licitaţia pentru preluarea a 54,8% din acţiunile Oltchim, după ce a oferit 203 milioane de lei, cel mai mare preţ, pentru titlurile deţinute de stat.x close