Dan Voiculescu: “Cei 15000 de români din Sfântu Gheorghe nu sunt duşmanii primarului Antal Arpad şi ar fi normal ca nici primarul să nu se raporteze ostil la ei din considerente etnice”

de Antena3.ro    |    23 Feb 2012   •   12:31
Dan Voiculescu: “Cei 15000 de români din Sfântu Gheorghe nu sunt duşmanii primarului Antal Arpad şi ar fi normal ca nici primarul să nu se raporteze ostil la ei din considerente etnice” Foto: Intact Images

Senatorul Dan Voiculescu mentioneaza, intr-un mesaj postat astazi pe blogul personal, ca primarul din Sfantu Gheorghe, Antal Arpad, refuza orice forma de dialog constructiv, necesar pentru a rezolva dosarul in care Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii cerceteaza posibila discriminare a cetatenilor de nationalitate romana din municipiul Sfantul Gheorghe. Redam integral acest text:

Saptamana aceasta, la Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii, s-a consumat un nou termen in dosarul in care am solicitat Primarului din Sfantu Gheorghe sa explice de ce, intr-un municipiu in care peste 20% dintre locuitori sunt de nationalitate romana, toti cei 119 de functionari publici, angajati ai primariei, ale caror declaratii de avere sunt publicate pe site-ul institutiei, sunt de etnie maghiara.

Pentru a treia oara consecutiv, primarul Antal Arpad a refuzat sa se prezinte personal sau sa trimita un punct de vedere scris, invocand, de aceasta data, “participarea la o delegatie”. Confruntat cu asemenea justificari inconsistente, CNCD a fixat un ultim termen in acest dosar pentru data de 28 februarie.

Din pacate, dupa o serie de declaratii agresive, emise in momentul in care am sesizat posibila discriminare a romanilor din Sfantu Gheorghe, domnul primar Antal Arpad refuza orice forma de dialog constructiv pe acest subiect, desi am precizat ca demersul meu nu este indreptat impotriva nimanui, ci pentru apararea unui principiu constitutional: toti cetatenii sunt egali in fata legii, orice discriminare pe criterii etnice fiind interzisa. Raportul de 119 la zero intre maghiari si romanii din primaria Sfantu Gheorghe creeaza o puternica prezumtie de discriminare pe criterii etnice. Eu respect drepturile civile, mostenirea etnica si culturala a domnului Antal Arpad, insa ii solicit cu fermitate ca, la randul sau, sa respecte nationalitatea si drepturile civile ale romanilor din Sfantul Gheorghe.
Domnul Antal Arpad, asumand obligatiile functiei de primar, ar trebui sa fie cel putin la fel de interesat ca si mine de respectarea drepturilor a 15000 de locuitori ai orasului pe care il administreaza. Cei 15000 de romani din Sfantu Gheorghe nu sunt dusmanii primarului Antal si ar fi normal ca nici primarul sa nu se raporteze ostil la ei din considerente etnice.

Cetatenii romani din Covasna si Harghita au dreptul la criterii de angajare in institutiile statului egale cu ale celor din Dolj, Iasi sau Bihor, toti aflandu-se sub protectia unei singure Constitutii si a unui unic sistem normativ. Iar toate institutiile statului roman au obligatia de a le garanta acest drept
.”

Parteneri
x close