Antena 3 CNN Actualitate Debitele râurilor din România au ajuns la 60% din normă

Debitele râurilor din România au ajuns la 60% din normă

Debitele râurilor din România au ajuns la 60% din normă
Sursa foto: Foto: Intact Images
de N.B.    |    19 Sep 2011   •   18:19

Ministrul mediului şi Pădurilor, Lasszlo Borbely, a anunţat, la finalul şedinţei Comitetului ministerial pentru situaţii de urgenţă, că scăderea debitelor Dunării şi râurilor din România la 60-65 % faţă de mediile anuale nu prezintă motive de îngrijorare privind seceta, scrie Green Report.

Explicaţia pentru scăderea debitului este aceea că ciclonul care aducea ploaia a ocolit România, iar următorul este prognozat pentru finalul lunii septembrie.

Debitul Dunării este în revenire, pe cursul mijlociu al fluviului plouă deja, iar în Serbia există deja cod roşu cu privire la debitul Dunării.

În ceea ce priveşte lacurile de acumulare, lipsa ploilor a redus rezerva la 70%, dar nu s-a intrat într-un regim de restricţie, acesta nefiind necesar, conform directorului general adjunct al Hidroelectrica, Dragos Zachila.

Deşi producţia de energie electrică din surse hidro este afectată de scăderea debitelor râurilor, aceasta nu va avea un impact asupra preţului energiei electrice, creşterea va fi suportată de producător, asigură reprezentanţii Hidroelectrica.

Laszlo Borbely a anunţat că există, totuşi, motive de îngrijorare în ceea ce priveşte navigaţia pe Dunăre. Peste 250 de nave de diferite mărimi sunt blocate la Călăraşi din cauza cotelor scăzute ale fluviului.

×
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close