Antena 3 CNN Actualitate Decizii majore în CSAT: Undă verde pentru armata de voluntari și achiziții

Decizii majore în CSAT: Undă verde pentru armata de voluntari și achiziții

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a decis printre altele, că Armata Română are nevoie de mai multă tehnică de apărare. În prezent, sunt în derulare 20 de programe majore de achiziții militare, dar la nivelul MApN sunt în diferite stadii peste 60 de programe de înzestrare. Dintre acestea, 15 noi programe majore vor fi lansate în acest an.

de Radu Tiliță    |    22 Feb 2024   •   14:04

Armata Română a derulat o serie amplă de achiziţii militare, de la primele sisteme de rachete Patriot la avioanele F-16, cumpărate iniţial din Portugalia, iar acum din Norvegia, până la artileria reactivă HIMARS, la transportoarele blindate Piranha şi camioanele militare, toate aceste achiziţii sunt în desfăşurare.

Până acum au fost achiziţionate două vânătoare de mine, 10 avioane IAR şi un sistem de avionică modernizat pentru avioanele de transport Spartan.

În perioada următoare, militarii români vor primi şi 16 vehicule amfibii de tip asalt din SUA, două elicoptere AIRBUS şi 54 de sisteme de rachete antiaeriene. Totodată, Armata va dispune şi de rachete cu ghidaj, 54 de tancuri Abrahms şi 12 derivate pe şasiu de tanc.

Importanţa acestor achiziţii a fost subliniată şi de membrii CSAT. Aceştia au menţionat că ţara noastră este în continuare protejată de NATO, însă acest sprijin trebuie susţinut şi cu forţe proprii.

La capitolul dotări şi echipamente, Armata Română deţine aproape 400 de tancuri, 785 de transportoare blindate şi 480 de utilitare.

Ce spun românii despre dotarea Armatei cu arme de ultimă generaţie

Întrebaţi dacă ar trebui să se investească mai mult în dotarea Armatei, românii au răspuns:

"Dacă s-ar putea, ar fi bine să fim mai echipaţi. În acelaşi timp, înţeleg contextul în care ne aflăm ca ţară şi înţeleg că economia noastră nu se duce chiar în sus", a spus un tânăr.

"La banii pe care îi are ţara asta, nu ştiu dacă ar fi cazul. Bine, ar fi, normal, dar nu ştiu dacă există posibilitatea", a răspuns un bărbat.

"Nu ştiu dacă cineva îşi mai bate capul pentru aşa ceva. Nu vedeţi?! Tinerii pleacă afară, aici nu ştiu dacă ne apără cineva", a spus o femeie.

×
Subiecte în articol: Armata Română CSAT achizitii
Parteneri
Sondajul de ultim moment pentru Primăria Capitalei
x close