Antena 3 CNN Actualitate Defrișări neautorizate în Parcul Herăstrău. ADP Sector 1, amendat de Garda de Mediu cu 50 de mii de lei

Defrișări neautorizate în Parcul Herăstrău. ADP Sector 1, amendat de Garda de Mediu cu 50 de mii de lei

Mai mulți arbori din zona Parcului Herăstrău au fost tăiați fără a exista un aviz în acest sens. În urma controalelor făcute de Garda Națională de Mediu începând cu 14 februarie, Administrația Domeniului Public Sector 1 a fost amendată cu 50.000 de lei. 

Defrișări neautorizate în Parcul Herăstrău. ADP Sector 1, amendat de Garda de Mediu cu 50 de mii de lei
Sursa foto: foto- Facebook
21 Feb 2020   •   17:09

"Pe terenul în suprafaţă de circa 4 ha., amplasat în zona 'Herăstrăul Nou', din Parcul Herăstrău, a fost constatată existenţa unui număr de 66 de cioate, rezultate în urma lucrărilor de defrişare arbori. În urma analizării atât a avizelor emise de Primăria Municipiului Bucureşti pentru executarea lucrărilor de defrişare, cât şi a documentaţiei ce a stat la baza emiterii acestora, echipa de comisari a constatat că doar 3 arbori erau incluşi în aceste avize. Astfel a fost consemnat în actul de control că au fost efectuate lucrări de defrişare fără avize de specialitate pentru un număr de 63 arbori de către Administraţia Domeniului Public Sector 1. Cioatele identificate la faţa locului aveau diametre cuprinse între 12-44 cm. Lucrările de defrişare au fost efectuate inclusiv asupra unor arbori sănătoşi, aspect pus în evidenţa de starea cioatelor, starea materialului lemnos tăiat, respectiv grosimea acestora (arbori tineri)", se arată într-un comunicat al instituției. 

Având în vedere aspectele de mai sus, s-a constatat faptul că măsura defrişării a fost excesivă în raport cu condiţiile stabilite prin 'Aviz cu caracter general' emis de către PMB - Direcţia de Mediu. În lipsa avizării lucrărilor de defrişare pentru cei 63 arbori, nu există stabilite obligaţii privind plantări în compensaţie, ca atare ADP Sector 1 nu a îndeplinit cerinţele legale în domeniul protecţiei mediului stabilite conform OUG nr. 195/2005 privind protecţia mediului, art 62, conform căruia: 'Deţinătorii, cu orice titlu, de terenuri, pe care se găsesc perdelele şi aliniamentele de protecţie, spaţiile verzi, parcurile, gardurile vii, sunt obligaţi să le întreţină pentru îmbunătăţirea capacităţii de regenerare a atmosferei, protecţia fonică şi eoliană'. Ca urmare a celor constatate, ADP sector 1, a fost sancţionat cu amendă contravenţională în cuantum de 50.000 lei", se arată în document.

Garda Națională de Mediu a spus că au fost impuse măsuri și că s-a interzis efectuarea lucrărilor de tăieri neautorizate a arborilor, s-a impus obligaţia întreţinerii spaţiilor verzi, a parcurilor, gardurilor vii, perdelelor şi aliniamentelor de protecţie, în scopul îmbunătăţirii capacităţii de regenerare a atmosferei. 

Reprezentantul ADP Sector 1 a spus că defrișarea a vizat doar arborii uscați sau rupți din cauza vremii nefavorabile. Acesta a ai spus că au fost avute în vedere prevederile menţionate în 'Aviz cu caracter general' emis de către PMB - Direcţia de Mediu. Lucrările de defrişare au fost efectuate în perioada 3 - 5 februarie 2020.
 

×
Subiecte în articol: defrisari parcul herastrau Garda de mediu
Parteneri
Ce indice de corecție trebuie să ai pentru a avea o pensie mai mare
x close