Antena 3 CNN Actualitate Deshumarea soţilor Ceauşescu: Probele-martor, prelevate de la fiul şi fratele dictatorului

Deshumarea soţilor Ceauşescu: Probele-martor, prelevate de la fiul şi fratele dictatorului

Deshumarea soţilor Ceauşescu: Probele-martor, prelevate de la fiul şi fratele dictatorului
Sursa foto: Foto: Intact Images
22 Iul 2010   •   12:50

După mai bine de 20 de ani de la Revoluţie, trupurile lui Nicolae şi al Elenei Ceauşescu au fost deshumate. Românii vor afla astfel dacă persoanele înmormântate în cimitirul Ghencea din Capitală sunt într-adevăr soţii Ceauşescu. Specialiştii IML avertizează, însă, că testele ADN ar putea dura şi şase luni, în condiţiile în care vor descoperi că probele prelevate sunt grav alterate. Potrivit surselor judiciare, probele-martor vor fi prelevate atât de la fiul foştilor dicatori, Valentin Ceauşescu, cât şi de la fratele lui Nicolae Ceauşescu, Ioan.

Autorităţile vor recolta de la rudele fostului dictator mostre de salivă, din care se va extrage ADN-ul, care ulterior va fi comparat cu cel al soţilor Ceauşescu. Potrivit unui procuror criminalist citat de Adevărul, este suficient ca ADN-ul părinţilor să fie comparat cu cel al fiului sau fiicei pentru a se stabili fără tăgadă filiaţia. Atunci când paternitatea nu este certă, se obişnuieşte să se preleveze probe şi de la rude colaterale.

În cazul soţilor Ceauşescu, autorităţile au decis să preleveze probe de ADN şi de la Ioan Ceauşescu pentru a acoperi orice ipoteză de lucru şi a stabili fără urme de îndoială că cel înmormântat în la cimitirul Ghencea este Nicolae Ceauşescu.

Directorul general al Institutului de Medicină Legală, Dan Dermengiu, a declarat că testul ADN ar putea dura până la şase luni. Costurile deshumării şi cele ale analizelor ADN se ridică la aproximativ 5.000 de lei, fiind suportate de Valentin Ceauşescu şi de Mircea Oprean. Dacă rămăşiţele soţilor Ceauşesc sunt prea alterate şi nu vor putea fi prelevate cu tehnologia existentă în România, acestea vor fi trimise la un laborator din Austria iar cheltuielile se vor ridica la 2.500 de euro.

Deshumarea soţilor Ceauşescu a avut loc la cererea lui Valentin Ceauşescu şi Mircea Oprean, soţul Zoei Ceauşescu. Cei doi s-au luptat ani de zile în instanţă pentru a afla ce s-a întamplat cu adevărat după Revoluţie cu trupurilor dictatorilor.

Urmaşii Elenei şi a Lui Nicolae Ceauşescu au obţinut recent actul de concesiune asupra criptelor, printr-o hotărâre judecătorească. Ei au cerut ca cimitirul Ghencea să fie închis miercuri dimineaţă, pentru ca deshumarea să se petreacă fără incidente.

Antena3.ro

 

 

×
Subiecte în articol: deshumare Nicolae Ceauşescu
Parteneri
Armand a fost trimisă în judecată. Mesajul său către Marcel Ciolacu
x close