Antena 3 CNN Actualitate Despărţiţi de un gard de celula lui Antonescu. Prima zi la Jilava pentru Stănculescu şi Chiţac

Despărţiţi de un gard de celula lui Antonescu. Prima zi la Jilava pentru Stănculescu şi Chiţac

Despărţiţi de un gard de celula lui Antonescu. Prima zi la Jilava pentru Stănculescu şi Chiţac
16 Oct 2008   •   16:12
EXCLUSIV ANTENA3.RO. // Locul în care sunt închişi generalii Victor Athanasie Stănculescu şi Mihai Chiţac se află la distanţă de câţiva metri de locul unde a fost închis şi executat mareşalul Ion Antonescu. Stănculescu şi Chiţac se află încarceraţi la spitalul Penitenciarului Jilava, iar Antonescu a fost închis în incinta penitenciarului, ambele instituţii aflându-se în aceeaşi curte.
Mai exact, curtea Penitenciarului Bucureşti-Jilava adăposteşte două instituţii distincte, care sunt apropiate ca şi distanţă: unitatea spitalicească a Penitenciarului şi închisoarea propriu-zisă, dar care sunt despărţite doar printr-un gard.Mareşalul Ion Antonescu a fost deţinut acum 50 de ani la Penitenciarul Jilava, într-o clădire care în prezent este dezafectată şi care a fost înlocuită cu magazii.
"Clădirea în care a fost închis Ion Antonescu se numeşte Fortul nr. 13 şi a fost dezafectată în 1989, iar de atunci nu au mai fost cazaţi deţinuţi în acel loc. Deoarece condiţiile erau mizere şi nu respectau drepturile omului, clădirea a rămas ca spaţiu pentru magazii", a declarat pentru Antena3.ro Cristina Păduraru, purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Bucureşti-Jilava.
Tot ea spune că Fortul nr.13 s-a înfiinţat în anii 1900 ca o reţea în care erau închişi comuniştii şi deţinuţii politici, iar locul presupunea condiţii grele de detenţie. "Ultimii deţinuţi de dinaintea dezafectării clădirii erau luaţi de pe stradă în timpul Revoluţiei din 1989. Chiar şi Cristina Ţopescu a petrecut acolo câteva ore de închisoare. Ulterior s-a construit o clădire mai mare pentru penitenciar si cu altfel de condiţii pentru deţinuţi", adaugă pentru Antena3.ro Păduraru.
Stănculescu şi Chiţac sunt cazaţi în acelaşi salon
Dacă Antonescu a fost închis în penitenciar, generalii Victor Athanasie Stănculescu şi Mihai Chiţac sunt deţinuţi în spitalul penitenciarului, instituţie separată de închisoarea propriu-zisă. Distanţa dintre cele două locaţii este de un gard.
Monica Pană, purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Spital Bucureşti-Jilava spune pentru Antena3.ro că cei doi stau singuri în salon dintr-o întâmplare, deoarece locurile din saloane sunt peste numărul de deţinuţi. "Stănculescu şi Chiţac au fost internaţi în spitalul penitenciarului pentru că orice perioadă de detenţie începe cu o evaluare medicală de 21 de zile, cu atât mai mult cu cât vârsta lor este înaintată", explică pentru Antena3.ro Monica Pană.
Tot ea spune că cei doi nu au avut nicio pretenţie de când sunt închişi şi au semnat chiar o declaraţie scrisă prin care refuză să stea de vorbă cu reprezentanţii presei. "Generalii beneficiază de aceleaşi drepturi şi obligaţii ca şi oricare alt deţinut, nu sunt privilegiaţi, iar după terminarea perioadei de evaluare medicală, Administraţia Naţională a Penitenciarelor va decide la care penitenciar vor fi transferaţi cei doi deţinuţi", concluzionează pentru Antena3.ro Monica Pană, purtător de cuvânt la Penitenciarul Spital Bucureşti-Jilava.
Victor Atanasie Stănculescu a fost arestat miercuri seară la hotelul Howard Johnson din Bucureşti. Acesta se afla acolo pentru a susţine o conferinţă de presă. Şi generalul în rezervă Mihai Chiţac a fost ridicat miercuri după amiază, în jurul orei 15:30, de poliţiştii din Capitală, în urma mandatului emis de instanţa militară.
Paula Safta, Antena3.ro

×
Parteneri
Avertizare ANM: Ninsori însemnate în 14 judeţe din ţară
x close