Antena 3 Actualitate Deţinuţii cu pedepse de până la 6 ani de închisoare ar putea fi graţiaţi. Ce infracţiuni sunt excluse din acest proiect de lege

Deţinuţii cu pedepse de până la 6 ani de închisoare ar putea fi graţiaţi. Ce infracţiuni sunt excluse din acest proiect de lege

03 Oct 2012   •   12:37
Deţinuţii cu pedepse de până la 6 ani de închisoare ar putea fi graţiaţi. Ce infracţiuni sunt excluse din acest proiect de lege
Sursa foto: Foto: johnnyarchive.mlblogs.com

Un proiect de lege depus la Camera Deputaţilor prevede ca pedepsele cu închisoarea de până la 6 ani inclusiv, precum şi pedepsele cu amendă, aplicate de instanţă, să fie graţiate în întregime. Potrivit aceluiaşi proiect, infracţiunile pedepsite cu privarea de libertate până la 4 ani inclusiv sau amendă ar putea fi amnistiate.
   
Prevederile sunt incluse în proiectul de lege intitulat "Lege pentru amnistierea unor infracţiuni şi graţierea unor pedepse", iniţiat de către deputatul PSD Mădălin Voicu şi de către preşedintele Comisiei pentru drepturile omului, Nicolae Păun, informează Mediafax.
   

Iniţiativa legislativă prevede şi graţierea minorilor trimişi într-o şcoală specială de muncă şi reeducare, precum şi graţierea cu o treime a pedepselor cu închisoarea între 6 şi 8 ani inclusiv şi graţierea cu o cincime a pedepselor cu închisoarea între 8 şi 10 ani inclusiv.
   
Conform proiectului legislativ,  de la aceste graţieri şi amnistieri sunt excluşi cei recidivişti prin condamnări anterioare sau condamnaţi pentru infracţiuni săvârşite în stare de recidivă. Nici cei care au săvârşit infracţiuni contra siguranţei statului, infracţiuni de omor, vătămare corporală gravă, loviri sau lovituri cauzatoare de moarte, lipsire de libertate în mod ilegal, viol, act sexual cu un minor, perversiune sexuală, incest, tâlhărie, înşelăciune, delapidare, ultraj, tortură, evadare, falsificarea de monede, trafic de stupediante, proxenetism nu beneficiază de prevederile acestui proiect de lege.

De asemenea, cei care au săvârşit infracţiuni prevăzute de Legea siguranţei, de Legea combaterii evaziunii fiscale şi de Legea privind combaterea traficului şi consumului de droguri nu pot beneficia de aceste prevederi ale proiectului de lege.
   
Iniţiatorii proiectului de lege susţin necesitatea adoptării unor astfel de reglementări legale prin oferirea posibilităţii ca persoanele condamnate care au săvârşit infracţiuni ce nu prezintă un pericol social ridicat şi cele care în timpul executării pedepsei au dat dovezi temeinice de îndreptare să beneficieze de clemenţa legiuitorului. Un alt argument face referire la ameliorarea supraaglomerării penitenciarelor.


Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close