Antena 3 CNN Actualitate Dezvăluiri în dosarul EADS. Articolul care scoate la iveală filiera româno-germană a celui mai mare scandal de corupţie din Europa

Dezvăluiri în dosarul EADS. Articolul care scoate la iveală filiera româno-germană a celui mai mare scandal de corupţie din Europa

19 Feb 2015   •   14:11
Realizatorul Antena 3, Radu Tudor, a publicat în exclusivitate pe blogul său articolul unui jurnalist german care scoate la iveală filiera româno-germană din cel mai mare scandal de corupţie din Europa.  Este vorba de dosarul EADS, anchetat şi la Berlin şi la Bucureşti. Vlad Georgescu spune că în acest dosar trebuie anchetaţi oameni din politica românească şi cea germană, care în momentul semnării contractului EADS, în 2004, au avut acces la informaţii. Jurnalistul german vorbeşte despre fostul cancelar german, Gerhard Schröder, şi despre actualul ministrul de externe si fostul vice-cancelar, Frank-Walter Steinmeier. De asemena, Vlad Gerogescu atrage atenţia că ancheta autorităţilor române în dosarul EADS bate pasul pe loc.

Realizatorul Antena 3, Radu Tudor, a postat pe blogul său, în exclusivitate, articolul jurunalistului german Vlad Georgescu, în care acesta face o serie de dezvăluiri despre dosarul EADS. Pentru informaţiile publicate de acesta în publicaţii prestigioase precum „Huffington Post" şi „Der Freitag", Vlad Georgescu a fost acţionat în instanţă de către fostul cancelar german, Gerhard Schroeder.

"Deoarece, în calitatea mea de redactor şef al magazinului LifeGen.de, am refuzat să retrag articolul de pe site-ul nostru, Schröder m-a dat în judecată. Fostul cancelar, care a fost prezent la iscălirea contractului EADS pe data de 12 august 2004 la Bucureşti, doreşte ca numele lui să nu fie menţionat în contextul celui mai mare scandal de corupţie la nivel de stat din istoria Uniunii Europene. Evident, mă simt oarecum onorat, iar prima faza a procesului se va desfăşura la curtea Landgericht Hamburg în luna martie", scrie jurnalistul german în articolul rezentat pe www.radu-tudor.ro

De asemenea, Vlad Georgescu mai spune că, în România, se vorbeşte din ce în ce mai puţin despre acest dosar.

"Tăcerea preşedintelui Iohannis de astăzi şi tăcerea doamnei Kovesi în legatura cu EADS nu pot fi explicate prin faptul că nu s-ar şti deja multe lucruri elementare despre personaje politice germane care se află de mult în rolul fericit de a fi pensionari. (...) Nu ar fi inteligent ca Laura Kovesi sa-si continue lupta contra coruptiei fara sa fie supusa presiunilor de genul politic? Si Klaus Iohannis, privit de departe si in caliatea mea de cetatean german, nu ar fi bine sa aiba curajul de a deschide in sfirsit dosarul EADS la nivel de stat si in discutiile cu Angela Merkel?"

Jurnalistul german mai susţine că în dosarul EADS ar trebui să dea explicaţii foşti şi sctuali politicieni germani

"Avand in vedere ca EADS era - si este - cel mai mare concern militar franco-german, infiintat cu sprijinul cancelarului Gerhard Schröder, trebuie sa ne intrebam - si sa-l intrebam prin Steinmeier - daca si ce a stiut despre modalitatile legendarului contract la timpul iscaliturii. (...) Daca seful KANZLERAMT in functia sa de atunci, inclusiv de coordonator ale serviciilor germane, nu a primit sau nu a inteles rapoartele transmise de catre BND din Bucuresti, intrebarea secunda ar fi : De ce nu le-a inteles, si de ce nu le-a primit? Iar daca le-a primit, am dori sa stim: Oare nimeni din guvernul german nu a observant sistemul de coruptie si frauda, nimeni nu a inteles sa citeasca studiul ridicol de fezabilitate al companiei si chiar nimeni din guvernul Schröder - insusi excelenta sa - nu au priceput ce iscaleste EADS Deutschland GmbH la Bucuresti cu Schröder de fata?"

Într-o intervenţie la Antena 3, Radu Tudor a declarat că articolul publicat de jurnalistul german vizează lămurirea unor aspecte importante din dosarul EADS care, potrivit justiţiei germane, este cel puţin la fel de important ca dosarul Microsoft.

 
×
Subiecte în articol: radu tudor EADS

Sinteza Zilei cu Mihai Gâdea | Luni-Joi, 21:00

Adrian Năstase: "E nevoie de o dezbatere în Parlament în legătură cu orientarea politicii externe"

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close