Antena 3 CNN Actualitate Directorul științific al INFP: "Dacă nu există o problemă cu clădirea, oamenii pot sta liniștiți în case"

Directorul științific al INFP: "Dacă nu există o problemă cu clădirea, oamenii pot sta liniștiți în case"

Directorul științific al Institutului Național de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizica Pământului, Mircea Radulian, a transmis, la Antena 3 CNN, un mesaj pentru calmarea populației, după cele două cutremure din România.

Directorul științific al INFP: "Dacă nu există o problemă cu clădirea, oamenii pot sta liniștiți în case"
Sursa foto: Atena 3 CNN - Pixabay
de Alexandra Cojoianu    |    15 Feb 2023   •   12:02

Directorul științific al Institutului Național de Cercetare- Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP), Mircea Radulian, a susţinut astăzi că atât timp cât 'nu există o problemă cu clădirea, oamenii pot sta liniștiți în case" în cazul unui cutremur.

"Dacă nu există o problemă cu clădirea, oamenii pot sta liniștiți în case", a spus Radulian.

De asemenea, Radulian a explicat cum sunt adunate datele seismice de către institut.

"Ce se întâmplă în fiecare zonă seismică din România este caracterizat într-un anumit mod, în funcție de tectonica, geologia zonei și datele care le avem, noi date seismice.

Aceste caracterizări care se fac și care vor folosesc la determinare a hazardului seismic, de exemplu, ele sunt tot timpul aduse la zi. Pentru că datele care apar între timp mai pot să aducă elemente noi în astfel de caracterizări și cum e cazul cutremurul din zona Târgu Jiu.

În cazul ăsta chiar este un exemplu în care schimbările sunt destul de mari, pentru că într-adevăr a fost cu trenuri mai mari decât puteam noi să le estimăm din datele care le aveam și din toate modelările care le-am făcut noi.

Și din acest punct de vedere ele vor fi luate în considerare în următoarele hărți de hazal seismic, hărți de sesmicitate și așa mai departe. Asta pe de o parte. Pe de altă parte, bineînțeles că fenomenul care s-a produs, fiind vorba și de șoc dublu, va trebui să necesite un studiu speciale legate de această activitate de acum", a declarat cercetătorul INFP.

Citeşte şi: Ce au aflat seismologii după ce au studiat cutremurele toată noaptea: ”Nu s-a întâmplat în ultimii 200 de ani!”

Referitor la cutremurele din România şi la replicile acestora, Radulian a concis că "nu sunt multe", reprezentând un fenomen normal al plăcilor tectonice.

"Nu sunt multe. Sunt normale. Sunt cutremure care produc multe replici și caracteristica acestor replici în primele zile numărul e mare de replici, după care scade exponențial în timp.

Deci pe măsură ce va trece timpul acesta, numărul cu tremur acestor replici va scădea și de asemenea și mărimea lor, maniturile lor. Deci e un proces, e un proces normal care se așa se desfășoară totdeauna la cutremurele mari și de suprafață. Ce este neobișnuit, mai neobișnuit este faptul când ai aceste sisteme de două cutremure mari, care sunt asemănătoare ca magnitudine sau chiar un al doilea fiind mai mare, sunt mai rare aceste cazuri.

Din păcate, potrivit expertului de la INFP,  "este posibil ca și alte zone să se activeze".

"Este posibil ca și alte zone să se activeze, zone să implice de suprafață, în urma a ceea ce s-a întâmplat în Turcia. Dacă se va stabili o legătură, de obicei, legăturile astea, aceste posibile influențe există sau mai fost, au mai fost consemnate și în alte părți ale globului la cutremurile mari, dar trebuie să avem în vedere că această influență este totuși la scară mică.

Adică cu alte cuvinte, un cutremur mare pe un anumit sistem tectonic poate să declanșeze cumva și niște cutremure în alte zone, la distanță mare. Dar în general cutremure mici. Deci nu vorbim de o influență la nivelul cutremur mari, cum au fost chiar și cele de de de la Târgu Jiu.", a susţinut Mircea Radulian.

×
Subiecte în articol: INFP Mircea Radualian cutremure România
Parteneri
Ministrul Mediului explicaţii cu privire la praful saharian
x close