Antena 3 CNN Actualitate Duşa, nervos pe ziarişti: Citiţi legea. Comentariile cu OZN-uri nu-şi au locul

Duşa, nervos pe ziarişti: Citiţi legea. Comentariile cu OZN-uri nu-şi au locul

de M.Z.    |    01 Aug 2013   •   15:59

Ministrul Apărării, Mircea Duşa, a declarat, joi, la Braşov, când a fost întrebat despre survolările neautorizate ale spaţiului aerian al României, că jurnaliştii ar trebui să studieze legea şi să nu mai vorbească "prostii", despre "OZN-uri şi alte chestiunii care nu-şi au locul".

Întrebat de jurnalişti despre survolările neautorizate ale spaţiului aerian românesc, ministrul s-a arătat deranjat de întrebare.

"Aveţi dumneavoastră o problemă?", a întrebat-o ministrul pe jurnalista care i-a adresat întrebarea, apoi le-a recomandat ziariştilor să citească Legea  256/2001, ca să nu mai vorbească "prostii", informează Mediafax.

"Dacă vă întoarceţi la lege şi o studiaţi, ca să nu mai vorbiţi prostii, o să vedeţi că este o anumită procedură de identificare a navelor. În momentul în care o navă se apropie de spaţiul aerian al NATO sau al UE, este contactată prin sisteme radio, dacă nu se răspunde, automat se ridică avioanele de vânătoare care au misiunea de a identifica nava, de a o sprijini dacă are o defecţiune şi este atenţionată şi se însoţeşte până iese din spaţiul nostru aerian", a spus ministrul.

El a a făcut referire la Legea 256/2001 în legătură cu modul de acţiune împotriva aeronavelor care nu se identifică sau care nu au autorizaţie de survolare a spaţiului aerian al României.

"Trebuie să mai fac câteva precizări. În primul rând, România este stat al UE şi graniţa României este graniţă a NATO şi a UE şi noi avem datoria să apărăm aceste graniţe, să supraveghem graniţele atât aerian, terestru, cât şi maritim. Trebuie să mai ştiţi că este un sistem integrat de supraveghere aerian, la nivelul UE şi NATO. La nivelul UE, organismul care gestionează acest domeniu este Eurocontrolul, iar la nivel NATO instituţia care coordonează se află în Spania. Orice informaţie legată de survol spre spaţiul aerian se duce automat către cele două organisme şi de acolo se dă comanda de intervenţie", a mai spus Duşa.

El i-a apostrofat pe jurnalişti, spunându-le: "Dacă aţi avut ieri ce comenta şi să vorbiţi de OZN-uri şi de alte chestiuni care nu-şi au locul, îmi pare foarte rău. Când vorbim de aparate neidentificate, sunt acele aparate care nu se identifică atunci când li se solicită de către turnurile de control".

Jurnaliştii i-au cerut ministrului să-şi retragă insulta, el spunând că îşi retrage remarca.

Întrebat când a avut loc ultima pătrundere neautorizată în spaţiul aerian românesc, Duşa a spus că s-a întâmplat "ieri dimineaţă sau acum două nopţi".

"M-aţi întrebat şi ieri la Piteşti când a existat o intenţie de a ajunge în spaţiul de supraveghere aerian al României şi v-am spus că ieri dimineaţă sau acum două nopţi. S-au apropiat două avioane de spaţiul românesc, n-au răspuns la apelurile radio şi au fost ridicate două MiG-uri care le-au condus în afara spaţiului. OZN-uri mai puţin", a adăugat ministrul Apărării.

Ministrul Apărării, Mircea Duşa, a declarat, miercuri, la Piteşti, că este necesară achiziţionarea de avioane F 16 deoarece aproape zilnic spaţiul aerian al ţării este forţat de aparate de zbor "care nu sunt identificate sau care nu au aprobare de survol", ultima intervenţie fiind în noaptea de luni spre marţi.


×
Subiecte în articol: Mircea Dusa avioane ozn spatiu aerian

ȘTIRI

Petrolul rusesc, interzis de astăzi în UE. Ce urmeaza după intrarea în vigoare a embargoului

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close