Antena 3 CNN Actualitate O nouă materie pentru elevi la şcoală. Copiii vor învăţa educaţie media

O nouă materie pentru elevi la şcoală. Copiii vor învăţa educaţie media

În perioada în care apar tot mai multe dezinformări în spaţiul public, deşi ne aflăm într-o perioadă dificilă din punct de vedere medical, elevii vor începe să înveţe la şcoală cum să facă diferenţa între fake news şi ştirile reale.

O nouă materie pentru elevi la şcoală. Copiii vor învăţa educaţie media
Sursa foto: Hepta
de Georgiana Adam    |    04 Dec 2020   •   16:11

Astfel, liceeni din România vor studia anul viitor competenţe media, de mare ajutor în prezent, mai ales în pandemia COVID, potrivit ziaruldeiasi.ro.

Totul după ce Ministerul Educației și Cercetării, alături de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI), au făcut primul pas al colaborării, în urma căruia se va introduce programul "Predau educație media – Laboratorul de educație și cultură media".

Ce prevede protocolul

– implementarea unui modul de învățare extracurricular în domeniul educației media pentru copii și tineri;

– minim 480 de cadre didactice de Limba și literatura română, care predau la nivel liceal, vor fi formate și certificate printr-un program conceput în acest scop;

– instruirea în domeniul media a inspectorilor școlari pentru Limba și literatura română prin organizarea a trei sesiuni/ateliere regionale de profil;

– operaționalizarea unei platforme de educație media pentru profesori și elevi, care să includă instrumente de formare, asistență, monitorizare/raportare și evaluare în sistem online;

– un ghid privind drepturile copilului, ca parte integrantă a drepturilor omului, în contextul educației media.

"Școala este locul în care se pun bazele noii generații de cetățeni, iar educatorii sunt primii care dau formă viitorului. Un viitor din ce în ce mai conectat și în care elevii au nevoie de competențe noi, care să îi ajute să fie cetățeni informați și responsabili. 

Sunt convinsă că profesionalismul experților din Ministerul Educației, implicarea profesorilor și experiența CJI vor contribui la îndeplinirea obiectivelor acestui program", a declarat Monica Cristina Anisie, ministrul Educației și Cercetării.

CJI: Este precum educația rutieră în școli…

"La fel cum elementele de educație rutieră erau inserate în ore, când copiii mergeau la școală, așa sunt acum vitale conceptele de educație media, care să îi ajute pe elevi să fie în siguranță în fața asaltului de informații falsificate, cu potențial dăunător", a declarat Cristina Lupu, directorul executiv al CJI.

Prin programul "Predau educație media – Laboratorul de educație și cultură media", elevii dobândesc abilități de gândire critică, care le permit să distingă faptele de opinii, să deconstruiască mesajele media și să interacționeze într-un mod responsabil cu rețelele sociale. 

×
Subiecte în articol: media educaţie media liceu
Parteneri
Prognoza meteo 18 martie - 15 aprilie 2024
x close