Antena 3 CNN Actualitate Educație Admitere liceu 2023. Cum se completează corect fișa de înscriere

Admitere liceu 2023. Cum se completează corect fișa de înscriere

După aflarea rezultatelor de la Evaluarea Națională, elevii se pregătesc de admiterea la liceu. Iată cum se completează corect fișa de înscriere.

Admitere liceu 2023. Cum se completează corect fișa de înscriere
Sursa foto: Profimedia
de Redacția Antena 3 CNN    |    05 Iul 2023   •   09:06

Anul acesta, pentru prima dată în ultimii 20 de ani, admiterea la liceu se face doar pe baza mediei de la Evaluarea Naţională.

Din acest motiv, directorii liceelor de top atrag atenţa că media de intrare ar putea scădea cu zeci de sutimi.

Peste 76% dintre elevi au luat peste 5, anume cu 6% mai puțin decât anul trecut. 

Cea mai mare concurenţă se dă însă între elevii cu medii mari. În Capitală, trei din zece candidaţi au obținut o medie peste 9.

Citește și: Ligia Deca, după promulgarea Legilor Educaţiei: "Munca noastră, a echipei de la Ministerul Educaţiei, nu se încheie aici"

De asemenea, notele de 10 s-au dublat în toată ţara, iar 429 de elevi au obţinut, anul acesta, note maxime. 

 Cu toate acestea, chiar şi cei cu note mari riscă să nu fie repartizaţi la niciun liceu, dacă fişele nu sunt completate corect.

Cum se completează corect fișa de înscriere la liceu

Fișele pentru înscrierea la liceu vor fi completate între 6 și 18 iulie, repartizarea computerizată urmând să aibă loc pe 19 iulie.

Fișa de înscriere va fi completată de către candidat, însă în prezența părintelui/ tutorelui și a dirigintelui, care, la final, vor semna documentul.

Astfel, candidații vor nota pe fișa de înscriere, în ordinea preferințelor, codurile specifice unităților și specializărilor pe care doresc să le urmeze.

Este important ca aceste coduri să fie notate corect, pentru că orice greșeală poate conduce la o repartizare nedorită.

Vezi aici model fișă de înscriere

De asemenea, este important ca elevii să noteze pe primele locuri opțiunile pe care și le doresc cel mai mult, iar numărul codurilor notate să fie cât mai mare, astfel încât candidații să aibă cât mai multe șanse de a fi admiși.

Pe lângă codurile specifice opțiunilor dorite, elevii trebuie să noteze codul numeric personal, data nașterii, numele, prenumele, codul școlii de proveniență, media claselor V-VIII, nota obținută la Evaluarea Națională la limba română, nota obținută la Evaluarea Națională la matematică, nota obținută la limba și literatura maternă, dacă este cazul.

De asemenea, elevii trebuie să noteze și media probelor susținute la Evaluarea Națională.

În cazul în care doi elevi au aceeași medie, departajarea se va face în funcție de nota de la limba română, chiar dacă au optat pentru profilul real.

În cazul sesizării unei erori, părinții o vor semnala comisiei de înscriere, prin intermediul dirigintelui.

Ulterior, comisia va transmite informația la centrul zonal de înscriere, care va dispune corectarea greșelii.

Fișa corectată va fi înmânată directorului unității de învățământ, care o va transmite părinților și candidatului, pentru a fi semnată.

Potrivit Ministerului Educației, elevii care au obținut medii sub 5 se pot înscrie la liceu, însă aceștia ar putea fi repartizați la o școală profesională.

×
Subiecte în articol: înscriere liceu
Parteneri
Prognoza meteo ANM pentru luna mai. Vremea se schimbă după Paște
x close