Antena 3 CNN Actualitate Educație Alertă naţională: Gaz radioactiv descoperit în 25% din școlile și grădinițele din România. Risc major de cancer pulmonar

Alertă naţională: Gaz radioactiv descoperit în 25% din școlile și grădinițele din România. Risc major de cancer pulmonar

Alertă în mai multe școli și grădinițe din România din cauza unui gaz radioactiv. Acesta a fost descoperit într-un sfert din unitățile de învățământ din țară.

de Cristi Georgescu    |    Ioana Mircea    |    22 Apr 2024   •   11:46

Cercetătorii de la facultatea Babes Bolyai din Cluj Napoca avertizează că elevii sunt expuși riscului crescut de a face cancer pulmonar. Radonul, un gaz incolor și fără miros, este la fel de periculos precum fumatul, spun specialiștii.

Raportarea privind creșterea cazurilor de cancer pulmonar la tinerii nefumători vine din partea Organizației Mondiale a Sănătății care arată drept principală cauză, radonul. O concentrație de 300 de becquereli pe metrul cub spre exemplu, este echivalentul a 16 țigări pe zi.

Astfel, după fumat, radonul este cel mai mare declanșator al cancerului pulmonar spun specialiștii. Cercetătorii din Cluj spun că s-a găsit concentrație mare de radon în 5.000 de școli, grădinițe, instituții administrative și clădiri rezidențiale, în 25 de județe.

Specialiștii vin cu recomandări și afirmă că fundația imobilelor trebuie să fie protejată cu plăci de beton. De asemenea, recomandă aerisirea încăperilor. Radonul provine de la dezintegrarea radiului, cel din urmă provenind din seria de dezintegrare a uraniului. În secolul trecut pe durata Războiului Rece au fost efectuate mii de teste nucleare potrivit statisticilor.

Radonul provoacă mii de decese anuale prin cancer pulmonar, în Statele Unite. Aproximativ 2.900 dintre aceste decese au loc în rândul persoanelor care nu au fumat niciodată.

×
Subiecte în articol: şcoli gradinitie gaz radioactiv
Parteneri
Daniel Baciu, anunț important pentru toți pensionarii din România
x close