Antena 3 CNN Actualitate Europarlamentarul Laszlo Tokes, declarații șocante despre Centenar: „Ce să sărbătorim? Că am pierdut Ardealul?”

Europarlamentarul Laszlo Tokes, declarații șocante despre Centenar: „Ce să sărbătorim? Că am pierdut Ardealul?”

Europarlamentarul Laszlo Tokes, declarații șocante despre Centenar: „Ce să sărbătorim? Că am pierdut Ardealul?”
01 Noi 2018   •   20:04

Europarlamentarul Tőkés László, preşedintele Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania, a declarat că Centenarul Marii Uniri ar fi o aniversare doar pentru români, în timp ce pentru maghiari este prilej de doliu.

„Pentru comunitatea maghiară, această perioadă de 100 de ani este una fără împliniri. Pur şi simplu, nu prea avem, după 100 de ani, ce sărbători. Ce să sărbătorim, că am pierdut Ardealul? Trebuie să înţeleagă românii că pentru noi, este o zi de doliu, o zi de durere”, a spus Tőkés. În acelaşi context, europarlamentarul a criticat şi poziţia preşedintelui României, Klaus Johannis, de a „elogia această zi a Marii Uniri”. „Este ciudat pentru noi, ungurii, confraţii minoritari ai domnului preşedinte Klaus Iohannis, că dânsul elogiază ziua Unirii atât timp cât după şi din cauza acestei Adunări Naţionale, respectiv a creării României Mari a dispărut aproape totalmente comunitatea săsească, germană, din Transilvania. Acea comunitate care, timp de sute de ani, aproape o mie de ani, a înflorit în timpul regatului maghiar, respectiv al principatului transilvan. Nu prea înţelegem ce are de sărbătorit un etnic sas cum este Klaus Iohannis”, a mai declarat Tőkés.

Fostul episcop reformat s-a arătat deranjat şi de afirmaţia preşedintelui Comisiei Europene, Jean Claude Junker, care a vorbit despre Ziua Naţională a României ca despre o sărbătoare comună a întregii Europe. "Nu putem accepta afirmaţia domnului preşedinte al Comisiei Europene, Jean Claude Junker, care a declarat, la dezbaterea despre viitorul Europei, chiar în prezenţa mea, la Strasbourg, că ziua de 1 Decembrie, Ziua Naţională a României, ar fi o sărbătoare comună a întregii Europe, laolaltă cu România. Eu cred că nu poate fi considerată astfel această zi şi nicio altă zi istorică, care divizează popoarele Uniunii, care pentru noi înseamnă o pierdere nemaipomenită, iar pentru români un câştig extraordinar. Trebuie să căutăm să comemorăm, să sărbătorim acele ocazii care ne unesc", a arătat europarlamentarul, potrivit Adevărul.

×
Subiecte în articol: centenar Klaus Iohannis
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close