Antena 3 CNN Actualitate Explozie puternică urmată de incendiu la Combinatul Chimic Azomureș! Un bărbat a fost transportat la spital

Explozie puternică urmată de incendiu la Combinatul Chimic Azomureș! Un bărbat a fost transportat la spital

A fost explozie puternică urmată de un incendiu extins la Combinatul Azomureș.

Explozie puternică urmată de incendiu la Combinatul Chimic Azomureș! Un bărbat a fost transportat la spital
de Laura Dinu    |    07 Iul 2021   •   07:26

Puțin după miezul nopții, orașul Târgu Mureș a fost zguduit de o bubuitură puternică și asurzit de zgomotul înfiorător al unei explozii. 

Una dintre instalațiile de producere a amoniacului a luat foc iar flăcările uriașe s-au văzut de la zeci de kilometri distanță. 

Un om a ajuns la spital

În urma deflagrației, un om a fost rănit și a ajuns la spital. Locuitorii din zonă au fost avertizați printr-un mesaj RoAlert să rămână în casă. 

Alarma s-a dat la ora 01:03. Un apel la 112 anunța că, în zona platformei Azomureș, sunt flăcări uriașe. În cartierele din vecinătate, dar și în satele din apropiere, oamenii au simțit că le fuge pământul de sub picioare. 

”A cedat o conductă de gaze sinteză la intrarea în coloana de sinteză. Având în vedere presiunea mare în sistem, s-a depresurizat, conducta a explodat și tot gazul de sinteză a ieșit în atmosferă prin acea fisură. Având conținutul mare de hidrogen, gazul s-a autoaprins și a creat o flacără destul de mare în zonă”, a declarat un reprezentant al companiei. 

Pompierii au ajuns la fața locului să stingă vâlvătaia. Polițiștii au restricționat accesul oamenilor în zonă. 

”În jurul 01:00, explozie urmată de incendiu la stația de amoniac 3 din cadrul Combinatului Chimic Azomureș. 

Intervin pompierii militari din cadrul ISU Mureș si Serviciul Privat Pentru Situații de Urgență din cadrul operatorului economic.

Incendiul este localizat, fără pericol de extindere si se intervine pentru lichidare.

In urma evenimentului a fost transmis un mesaj RO-ALERT de informare a populației din zona limitrofa a operatorului.

Nu există nici un pericol pentru populație sau personalul operatorului.

A fost o victima de sex masculin de aproximativ 50 de ani, cu o fractură de membru superior.

ISU Mureș a activat grupa operativa pentru gestionarea evenimentului”, se arată în comunicatul transmis de poliție. 

Zece ambulanțe sosite la fața locului

Zece ambulanțe au însoțit echipele de intervenție. Din fericire însă, un singur om a fost rănit la picior și a avut nevoie de ajutor. 

Ce spune compania

La scurt timp după explozie, reprezentanții Combinatului au ieșit cu un comunicat pe pagina de Facebook. 

”În timpul manevrelor de pornire a uneia dintre instalațiile de producere a amoniacului de pe platforma Azomures a avut loc o explozie, urmată de un incendiu. O persoană a fost rănita, a primit îngrijiri medicale la fața locului și este în afara oricărui pericol. Au intervenit pentru stingerea incendiului pompierii din cadrului serviciului propriu și cei de la ISU Mureș. Situația este acum sub control, este monitorizată de autorități, instalația unde a avut loc incendiul fiind oprită complet.

Update:

Cauza evenimentului a fost identificată de operatorii instalației. Nu se înregistrează emisii de amoniac la nivelul platformei sau în afara ei. La fața locului se află acum reprezentanții autorităților. Nu există pericol pentru comunitate.

Update 2:

Colegul nostru care a fost rănit a primit îngrijirile medicale și a fost externat din Serviciul de Urgență. Au fost prezentate primele informații ale cauzei incidentului tehnic, fiind vorba de fisurarea unei conducte prin care se transportă gaz de sinteză la presiune foarte mare. Operatorii instalației au aplicat procedurile specifice, au izolat din punct de vedere tehnic zona afectată și au oprit în siguranță instalația Amoniac 3”, se arată pe pagina companiei. 

Imaginile, postate pe rețelele sociale

Imaginile cu incendiul puternic au apărut imediat pe rețelele sociale. 

Explozie la Azomures?

Publicată de Dorin Timar pe Marţi, 6 iulie 2021

Comunicatul Departamentului pentru Situații de Urgență 

”În dimineața zilei de 7 iulie 2021, pompierii militari din cadrul ISU Horea al Județului Mureș au fost solicitați să intervină de urgență la Combinatul Azomureș, unde a avut loc o explozie urmată de un incendiu cu flacără deschisă și degajări de fum la stația de amoniac III, din cadrul combinatului chimic amintit anterior.

În urma evenimentului a rezultat o victimă cu fractură la membrul superior drept, conștientă, transportată la Unitatea de Primiri Urgențe Târgu Mureș, pentru continuarea îngrijirilor medicale care se impun acesteia.

Pompierii militari au acționat rapid în vederea localizării incendiului, acesta manifestându-se local, la nivelul aparaturii din proximitate și la capetele de țeavă, în sprijinul lor venind și un echipaj CBRN, pentru efectuarea măsurătorilor specifice în cazul producerii unor astfel de situații de urgență care implică substanțe periculoase.

În acest sens, în scopul prevenirii populației din zona limitrofă a operatorului economic a fost transmis un mesaj RO-ALERT, fiind precizat faptul că evenimentul nu prezintă pericol pentru cetățeni.

Coloana de sinteză de la instalația de amoniac unde a izbucnit incendiul a fost depresurizată, incendiul a fost lichidat, iar în aceste momente, preventiv, zona este supravegheată în continuare de echipajele de intervenție. De asemenea, până la acest moment, nu au fost depistate substanțe periculoase în atmosferă.

Totodată, în vederea optimizării misiunii de răspuns a fost crescută capacitatea operațională la subunitățile ISU, fiind prealertate și Inspectoratele pentru Situații de Urgență Județene limitrofe.

La locul evenimentului au fost alocate resurse din cadrul ISUJ Mureș, după cum urmează:

- 3 autospeciale de stingere cu apă și spumă;

- 1 autospecială pentru descarcerare;

- 1 autospecială CBRN;

- 1 autoscară;

- 5 ambulanțe SMURD (1 terapie intensivă mobilă cu medic);

- 4 ambulanțe SAJ;

- 1 punct de comandă mobil;

- 2 autospeciale de primă intervenție și comandă.

De asemenea, la misiune a intervenit și Serviciul privat pentru situații de urgență cu 3 autospeciale de stingere.

O echipă de experți din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență condusă de adjunctul inspectorului general al IGSU se va deplasa la Târgu Mureș în vederea evaluării tuturor aspectelor strâns legate de prevenirea unor astfel de situații de urgență”, se arată pe pagina Departamentului pentru Situații de Urgență. 

În dimineața zilei de 7 iulie 2021, pompierii militari din cadrul ISU Horea al Județului Mureș au fost solicitați să...

Publicată de Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă pe Marţi, 6 iulie 2021

Probleme și în trecut la combinatul Azomureș

Probleme la Azomureș au fost și în trecut, tot la instalația de amoniac. Pe 27 iulie 2011, explozia a avut loc dimineața, tot într-o secție de amoniac, când se porneau instalațiile. Din cauza presiunii, o conductă s-a fisurat și a explodat. Imediat a izbucnit un incendiu uriaș. Atunci însă nimeni nu a fost rănit, pentru că, la ora respectivă, nu se aflau oameni la lucru. 

Iar în iunie anul trecut, o explozie a fost evitată la limită. 

Incendiul de la Combinatul Azomureș a fost lichidat după trei ore. 

Incidentul a avut loc la nici o săptămână de la explozia de la Combinatul Petromidia Năvădari, un alt gigant industrial din România. 

×
Subiecte în articol: Azomureș
Parteneri
Noi detalii despre starea lui Florin Piersic
x close