Antena 3 CNN Actualitate Factura la electricitate va creşte cu 4,5%, din 1 aprilie

Factura la electricitate va creşte cu 4,5%, din 1 aprilie

Factura la electricitate va creşte cu 4,5%, din 1 aprilie
Sursa foto: Foto: toxictortlitigationblog.com
30 Mar 2011   •   18:04

Factura la energie electrică plătită de populaţie va creşte cu 4,5%, începând de vineri, 1 aprilie. Consumatorii casnici vor plăti lunar cu 1,8 lei mai mult pe 100kWh pentru stimularea producţiei de energie în unităţi de cogenerare de înaltă eficienţă. Valoarea contribuţiei este stabilită prin ordin al preşedintelui ANRE.

 
Costul pentru 100 kWh,  adică consumul mediu lunar pe gospodărie în România, este în prezent de 40 lei, astfel că valoarea facturii va creşte cu 4,5%.
 
Potrivit Mediafax, banii colectaţi vor fi folosiţi pentru investiţii în unităţi de producţie în cogenerare de înaltă eficienţă, care consumă mai puţine materii prime şi emit mai puţine noxe. Însă, costurile de producţie sunt mari din cauza tehnologiilor mai scumpe.
 
Valoarea contribuţiei este stabilită prin ordin al preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) şi va fi inclusă în factura lunară la electricitate. Ordinul şefului ANRE va intra în vigoare vineri, 1 aprilie.
 
Suma din aceste contribuţii va fi acordată lunar producătorilor de energie electrică şi termică în intervalul 2011-2023, ca bonus pentru sprijinirea sectorului de cogenerare.
 
 

×
Subiecte în articol: electricitate
Parteneri
Marcel Ciolacu dă asigurări: Sunt bani de salarii si pensii
x close