Antena 3 CNN Actualitate Românii plătesc facturi mai mari la electricitate. Reacţia preşedintelui Federaţiei Furnizorilor de Energie

Românii plătesc facturi mai mari la electricitate. Reacţia preşedintelui Federaţiei Furnizorilor de Energie

Este din nou scandal pe facturile la energie. Deşi autorităţile au dat asigurări că facturile la curent electric nu vor fi mai mari în ianuarie pentru cei care nu şi-au schimbat contractele cu furnizorii, lucrurile nu stau deloc aşa. Românii s-au trezit cu preţuri mai mari şi fără acel discount promis de furnizori.

Românii plătesc facturi mai mari la electricitate. Reacţia preşedintelui Federaţiei Furnizorilor de Energie
Sursa foto: Pixabay
03 Feb 2021   •   20:50

Scandalul uriaş pe costul facturilor la energia electrică continuă. Mulţi dintre cei care nu şi-au schimbat contractele cu furnizorii de energie electrică s-au trezit cu facturile mărite, în ciuda declaraţiilor făcute de autorităţi.

Prețurile au crescut în piața concurențială

Din cei 6 milioane de consumatori, doar 200.000 de consumatori au ales să opteze până acum pentru o ofertă concurenţială. Iată că au sosit şi primele facturi la energie electrică şi există o creştere de preţ, în special pentru cei care au rămas în serviciul universal.

Teoretic, sunt cei care au beneficiat de cea mai bună ofertă la preţul cel mai mic. De exemplu, cei care s-au transferat în piaţa concurenţială, la un consum estimat de 700 kwh/lună, în luna ianuarie a acestui an, acest consumator a plătit 0,25 lei/kwh.

Este prețul de piață concurențială mai mare cu 3 bani/kwh față de luna decembrie pentru acest consumator care a optat să aleagă o ofertă concurențială.

Cu cât crește factura la energie pentru consumatorii din mediul universal

Cei care au rămas în serviciul universal, de pildă, un consum estimat de 170 kwh/lună, în luna ianuarie a plătit 0,55 lei/kwh față de 0,46 lei/kwh în luna decembrie, când era prețul reglementat.

Adică, o creștere de aproape 10 bani/kwh. Asta înseamnă că la un consum de 150 kw ar trebui să plătim mai mul cu aproximativ 13,5 lei/kwh pentru cei care au rămas în serviciul universal. Abia din aceste zile încep să fie emise facturile la energia electrică pe toți consumatorii.

După ce pe parcursul zilei de astăzi, Antena 3 a prezentat acele facturi majorate la energia electrică vine și o explicație din partea distribuitorilor de energie electrică și anume că au calculat tarifele mai mari și nu au aplicat acele reduceri comerciale, cum spune ordinul Autorității Naționale de Reglementare în domeniul energiei, tocmai pentru ca acel ordin nu se aplică deocamdată.

A fost practic publicat în Monitorul Oficial după data de 20 ianuarie, iar distribuitorii de energie își calculeaza tarifele și valoarea pentru fiecare factură, pentru fiecare consumator casnic, înainte de data de 20 ianuarie. Prin urmare, de aceea nu regăsim în facturi acele reduceri comerciale. 

Preşedintele Federaţiei Furnizorilor de Energie: ''Toți consumatorii vor beneficia de această reducere''

Silvia Vlăsceanu, preşedintele Federaţiei Furnizorilor de Energie îi asigură pe consumatori, că următoarele facturi vor fi mai mici.

S-au suprapus două reglementări. În facturile emise ulterior vor primi facturi în lunile februarie-martie aferente consumului din ianuarie, în care se va calcula această reducere comercială. A apărut reglementarea în 20 ianuarie. Sunt milioane de consumatori. Facturarea nu se face într-o zi pentru toți. Sunt calupuri de facturi care se emit zilnic, dar absolut toți vor beneficia de această reducere.

×
Subiecte în articol: facturi enegie electricitate curent
Parteneri
Cu cât vor fi penalizați românii care se pensionează anticipat
x close