Antena 3 CNN Actualitate Fondurile alocate medicamentelor gratuite şi compensate, cu 5,43% mai mari faţă de 2008

Fondurile alocate medicamentelor gratuite şi compensate, cu 5,43% mai mari faţă de 2008

Fondurile alocate medicamentelor gratuite şi compensate, cu 5,43% mai mari faţă de 2008
Sursa foto: Pacienti
27 Feb 2009   •   12:03

Veşti bune dinspre Ministerul Sănătăţii. Fondurile alocate pentru medicamente gratuite şi compensate sunt cu 5,43% mai mari, comparativ cu anul 2008.
Nici bolnavii care apelează la serviciile de dializă nu au fost uitaţi. Potrivit declaraţiilor ministrului Sănătăţii, Ion Bazac, bugetul Ministerului este cu 0,2% mai mare faţă de 2008. Veniturile totale din Bugetul Fondului Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate sunt estimate, în 2009, la circa 16 miliarde lei, aproximativ 4 miliarde euro.
Potrivit proiecţiilor Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, în acest an pentru medicamentele compensate vor fi disponibili circa 3,26 miliarde lei, cu 5,43% mai mult comparativ cu 2008.
Cea mai mare creştere bugetată anul acesta la nivelul CNAS o reprezintă cea a fondurilor pentru serviciile de dializă care se decontează integral. Astfel, pentru acest tip de afecţiuni, vor fi alocate 592 milioane lei, cu 41,85% mai mult comparativ cu 2008.
Creşterea a fost explicată de noul preşedinte al CNAS, prof dr. Irinel Popescu, prin faptul ca este vorba despre un segment vital. Preşedintele CNAS spune că o reducere a fondurilor la dializă ar însemna condamnarea la moarte a acestor bolnavi. Totodată, acesta spune că, în cazul serviciilor de dializă, a crescut gradul de calitate, igienă şi confort, ceea ce înseamnă că merită decontări pe măsură.
De altfel, conform statisticilor, boala cronică de rinichi afectează 10% din populaţia ţării, în condiţiile în care numărul bolnavilor creşte anual cu 5-10%. În Romania, peste 7.000 de pacienţi supravieţuiesc ca urmare a tratamentului prin dializă, asigurat în 72 de centre de dializă. Cheltuielile necesare acestui tratament depăşesc 100 de milioane de euro pe an.
Programul de dializă este însă numai unul dintr-o listă de programe naţionale derulate de Ministerul Sănătăţii. La acesta se mai adaugă programe naţionale pentru boli precum SIDA, cancer, tuberculoză, diabet, osteoporoză sau cele care necesită transplant de organe şi ţesuturi. Activităţile profilactice şi tratamentul specific acestor boli sunt finanţate din Bugetul Statului şi din Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, în limite stabilite anual prin Legea Bugetului de Stat.
Antena 3

×
Subiecte în articol: Ministerul Sănătății Ion Bazac
Parteneri
Procesul lui Vlad Pascu a fost amânat. Ar putea fi reluat de la zero
x close