Antena 3 CNN Actualitate Un fost poliţist de frontieră face campioni din copiii de la ţară. Povestea emoţionantă a lui Alin Șavloschi - minunea României la atletism

Un fost poliţist de frontieră face campioni din copiii de la ţară. Povestea emoţionantă a lui Alin Șavloschi - minunea României la atletism

Alin Șavlovschi este considerat minunea din atletism a României. Antrenat de un fost polițist de frontieră, tânărul aleargă pe ulițele satului Chilia Veche, pe un teren improvizat cu obstacole din țevi, crengi, trunchiuri de copac înfipte în pământ. Iată povestea sa impresionantă şi ce lecție de viaţă oferă prin experiența sa tinerei generații.  

de Mihaela Bîrzilă    |    04 Dec 2022   •   22:12

Alin Șavlovschi, în vârstă de 16 ani, este singurul atlet din Delta Dunării care a ajuns vreodată la o competiție balcanică.

Minunea de la Chiria Vechi are 16 ani și un talent care ar fi rămas nedescoperit dacă un polițist de frontieră din Tulcea, fost sportiv, nu ar fi văzut în el campionul.

"Noi nu avem un teren adecvat pentru atletism, nu avem o pistă de atletism. Totul se desfășoară pe un stadion de fotbal improvizat.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Practic, improvizam dintr-o bandă pentru construcții cu niște stâlpi metalici. Îi măsuram, îi puneam banda la înălțimea adecvată obstacolelor pe care el le avea în concurs și ușor-ușor. Se mai rupeau, iar înlocuiam", spune antrenorul Sandu Nicolae, fost poliţist de frontieră. 

Alin Șavlovschi, campionul României care se antrenează pe un teren fără pistă de alergare

Băiatul care se antrena pe un teren fără pistă de alergare, improvizând obstacole din țevi, bușteni și panglici, visa din copilărie la medalii.

Pentru Alin și copiii din Chilia Veche, satul de la gurile Dunării, cu drumuri de pământ și fără canalizare, sportul a fost speranță.

Au continuat să alerge și când la granița României cu Ucraina, aproape de casele lor, s-au auzit explozii și sirene de război.

"Da, se aud de peste Dunăre, dar nu eram chiar așa speriat pentru că făceam antrenamente.

Îmi amintesc că făceam antrenamente și dintr-o dată începeau să sune meserie de peste Dunăre, dar asta e, continuăm", spune Alin.

La competiții micii sportivi ajung cu bani de la părinți sau din donațiile celor care le admiră efortul.

"Nu există nimic altceva în localitate, cluburi sportive, doar atletismul.  Alin vrut să demonstreze cumva și părinților și celorlalți că poţi să faci şi sport şi să fii şi bun la învățătură. Alin a depășit această condiție", spune antrenorul Sandu Nicolae, fost poliţist de frontieră. 

"Este greu deoarece pe lângă obstacolele pe care le-ai puse pe pistă este și o groapă unde se adună apă și devine din ce în ce mai greu", mai spune Alin.

Un fost poliţist de frontieră face campioni din copiii de la ţară

Pe Sandu Nicolae nu-l plătește nimeni să scoată campioni din copiii din Chilia Veche. La competiții micii sportivi ajung cu bani de la părinți sau din donațiile celor care le admiră efortul.

Au citit despre performanțele lor în paginile ziarelor locale. Nea Sandu e omul care i-a scos din satul izolat și le-a arătat lumea.

În străinătate copiii au văzut prima dată o pistă adevărată de antrenament.  Alin a fost în Serbia, Slovacia, Israel și Bulgaria.

Acum, Alin Șavloschi este elev la Colegiul Militar Alexandru Ioan Cuza din Constanța.  De când a început școala merge mai rar la Chilia Veche. Ține legătura cu antrenorul lui prin telefon.

"Îi trimitem programul, care este de făcut și el este un tip consecvent și respectă întocmai", spune antrenorul.

"Sunt dedicat și cred că asta mă ajută cel mai mult"

"Mă trezesc la ora 5, îmi fac rutina de dimineață apoi cobor înviorare, după care mă întorc în cameră, îmi pun uniformă şi plec la casă. După ore merg la masă și la studiu,apoi la antrenament. Sunt dedicat și cred că asta mă ajută cel mai mult", mai spune Alin. 

Alin a ajuns la performanțe incredibile cu o singură pereche de ghete cu crampoane

Alin a ajuns la performanțe incredibile alergând în concursuri cu o singură pereche de ghete cu crampoane.

În restul anului, chiar și iarna se antrenează în adiași de stradă.

"În atletism ai niște adiași speciali cu cuie. Și eu nu pot. Eu încalț adidaşii aceia doar la competiții pe când alţii se pot antrena cu ei în fiecare zi. Din sponsorizări am reuşit să-i cumpăr. Costă 700 de lei", mai spune tânărul.

Alin Șavlovski a câștigat recent bronzul la Festivalul Olimpic al Tineretului European din Slovacia, la 2000 de metri obstacole și locul 2 la Campionatul Balcanic de Atletism pentru juniori. Cea mai recentă performanță a lui a fost locul 25 la Cupa Europei la atletism.

A alergat 10 kilometri de la egal-egal cu cei mai buni atleți din Europa, deși a fost cel mai mic din competiție.

Niciun oficial din guvern nu ştie cum se pregătește un campion al României

La Chilia Veche, satul lui Alin, niciun șef din minister nu a venit vreodată să vadă cum se pregătește un campion al României. Nu i-a strâns nimeni mâna.

Doar copiii din Chilia Veche care aleargă pe urmele lui, visând că într-o zi vor fi și ei campioni.

"Sunt deja bucuros pentru că sunt exemplul copiilor din comuna mea. Sper ca acest lucru să-i motiveze să vadă că eu am putut și să-și dea seama că și ei pot să îndeplinească orice dorință", mai spune Alin Șavlovski.

×
Subiecte în articol: campion atletism Chilia Veche
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close